Една чаша червено вино дневно намалява риска от рак на простатата с 12 процента, докато умерената консумация на бяло вино го увеличава с 26 процента, съобщи в. „Дейли мейл“.

Червеното вино съдържа около 10 пъти повече полифеноли от бялото. Този факт може да обясни резултатите в изследването на екипа от университета на Виена.

„Вече е доказано, че полифенолите, които се съдържат главно в червеното вино, могат да имат защитен ефект и за други заболявания и други видове рак“, каза проф. Шахрок Шариат от университета на Виена.

Учените са анализирали 18 изследвания за ефекта от виното върху риска от рак на простатата. Общо те са обхванали около 611 000 пациенти.

Виното обаче не носи само ползи. Друго изследване установи, че само две чаши намаляват качеството на съня с почти 40 процента.