IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орехи - за по-добро качество на спермата

29 юни 2018 11 10

Мъжете да хапват по 75 г на ден

Източник:IStockphoto

Източник:IStockphoto

Много двойки правят опити за бебе, но двете чертички се появяват след няколко месеца. Причина за това са редица фактори. Дори и да правят секс без презерватив редовно, ако сперматозоидите на мъжа имат подвижност под 40%, то жената не може да забременее. 

Формата и броят на на сперматозоидите, както и тяхната мобилност, също са от значение. Тези с овална глава и дълга опашка се придвижват по-лесно и бързо към яйцеклетката, за да я оплодят.

Лекарите предписват фолиева киселина и различни добавки на жените, които да им помогнат при забременяване. В повечето от случаите, ако мъжете нямат някакъв проблем и не се налага да правят спермограма, не трябва да пият нищо. Въпреки това по-здравословното хранене, ограничаването на алкохола и цигарите, както и приемането на повече плодове и зеленчуци, богати на витамини, могат да подобрят качеството на спермата. 

Орехите са едни от най-полезните ядки. Една шепа на ден е достатъчна, за да подобри формата и подвижността на сперматозоидите. Това се дължи на омега-3 и омега-6 мастните киселини, които има в тях. Доказва го и проучване, което обхваща 117 здрави мъже. Участниците са разделени на две групи - 59 мъже са приемали около 75 грама орехи на ден, а други 58 не консумирали никакви. При първата група се забелязват повишени нива на омега-3 и омега-6 мастни киселини, по-малко хромозомни аномалии и по-голяма подвижност на сперматозоидите. 

В ядките има и други полезни за организма вещества като витамините С, А, В6 и минералите желязо, магнезий, калций, калий, натрий. Въпреки това не бива да се прекалява с тях, защото предизвикват газове, подуване и тежест в стомаха, диария. Препоръчителната дневна доза е 75-80 грама. 

Освен орехите, други храни, които подобряват качеството на сперматозоидите, са домати, спанак, яйца, броколи, аспержи, банани, нар, авокадо, чесън и тиквени семки. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари

awesomeness ( преди 5 години )
А защо не - орехи за по-добро качество на живот?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
:)) ( преди 5 години )
За да подобрите качеството на cпepмата е препоръчително да станете 20-30 годишен: направете го и няма да имате проблеми. Ако не ме послушате и си останете 70-80 годишен,никакви орехи и бифтеци няма да ви помогнат.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
:)) ( преди 5 години )
Орешарски и от орехи иска да печели - аман от натрапчиви търговци!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар