IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 съмнителни здравни съвета

18 януари 2018 12 40

Не вярвайте на всичко, което чувате

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Израснали сме, вярвайки в някои неща, без да имаме конкретна причина за това. Чували сме от майки и баби или познати, че тези съвети са работещи и ефективни и вероятно машинално се стараем да ги изпълняваме. Време е обаче да се замислим дали наистина те помагат или са просто митове.

1. Трябва да пием по 8 чаши вода на ден. Дали?

Постоянно ни се повтаря как не трябва да се дехидратираме, а за целта трябва да се наливаме с вода. Абсурдно е обаче да се говори за конкретно количество, тъй като хората са различни и телата им имат различни потребности. Най-добре следете тялото си, какво ви подсказва то.

2. Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен

Ябълките са полезни, но не и вълшебни. Те съдържат витамини и полезни вещества, които може да се намерят и в другите плодове. За да поддържате имунната си система здрава, хапвайте повече плодове и зеленчуци.

3. Нуждаем се от 8 часа сън на денонощие

Отново е въпрос на индивидуални нужди. Няма правило! Има хора, които спят по 4 часа и са свежи на следващия ден, Други се нуждаят поне от 10 часа сън.

4. Трябва да ходим по голяма нужда всеки ден

Тази теория е тотално невярна. Може да се изхождате веднъж на 3 дни и пак да сте здрави или пък 3 пъти в един ден. Според здравните експерти ходенето по голяма нужда 3 пъти седмично се счита за здравословно и нормално.

5. Постоянното миене на ръцете ни пази от болести

Хигиената е важна за добро здраве, но постоянното чистене на ръцете с различни препарати премахва само мръсотията от тях.

6. Препоръчителен редовен детокс

Думата „детокс“ е много модерна и отвсякъде ни съветват да го правим поне веднъж седмично или 2 пъти месечно. най-често той е свързван със закупуване на детоксикиращи смутита, сокове и други пакетирани „здравословни“ храни.

Първо, тялото не се нуждае от редовен детокс. То има начин да изхвърля токсините от себе си чрез изпражненията.

Второ, ако сте решили да разтоварите стомаха си, заложете на домашно приготвени „отвари“ за целта.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари