IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 неща, които да не правите, ако сте качили килограми!

5 юни 2018 12 40

Само ще навредите на тялото и здравето си

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Смяната на сезоните и в частност приближаващото лято винаги води до паника сред дамите. Сякаш по команда те започват разчистване на гардероба и тичат към кантара, за да видят какво се е случило с телата им. За някои резултатът е позитивен, други получават нервна криза и в този момент прибягват до погрешните мерки.

Преди всичко, дами, успокойте се! Няколко килограма отгоре не са края на света. Поемете дъх и съставете план за действие. В него обаче мигновено зачеркнете следните точки, ако искате трайни, здравословни и качествени резултати.

1. Не пропускайте хранения

Сигурно вече сте започнали да броите калории. Не го правете самоцелно, по-скоро си инсталирайте някое мобилно приложение, което да ви показва и дневния прием на въглехидрати, протеини и мазнини. Дори да се вписвате в калорийния си план, ако той е пълен само с въглехидрати, не правите нещо градивно. Не си мислете, че като пропускате хранене, си правите услуга! Така само променяте ритъма на тялото, забавяте метаболизма и обърквате хормоните, което води до моменти на остър глад и разклаща целият ви фокус и самодисциплина.

2. Стойте далече от бързи диети и детокс

Те обикновено се базират на остър дефицит от калории за кратко време, които после се наваксват двойно. Оптималните резултати се постигат с отслабване в рамките на 0,5-1 кг на седмица.

3. Не прибягвайте до диуретици и слабителни

Пазарът е пълен с добавки и лекарства за отслабване, които дават грандиозни обещания. Само че в голяма част от тях има химически съставки, чието действие се изчерпва с техния прием, а след това има странични ефекти като лениви черва, дехидратация, разстройство, бавен метаболизъм и т. н. Всичко необходимо за вашето отслабване е в биомагазините/стелажите, щандовете с плодове и зеленчуци и фреш-баровете.

4. Не се мерете на кантара постоянно

Който й треньор да питате, ще ви отговори, че килограмите не са определящи за това дали изглеждате добре. Най-важна е формата на тялото! Тя се постига не само с хранене, а и с упражнения. Упражненията водят до мускули, които тежат повече от мазнините в тялото. Ето защо нерядко виждате промяната в огледалото, а кантарът не само не отчита по-малко килограми, но дори може да покаже някой отгоре.

Ако сте на отводняващ режим, теглото ви по мерки може да е намаляло, а всъщност да сте изхвърлили временно само течности, което не е повод за радост. Следвайте плана си на хранене, тренирайте и чак след като харесате това, което виждате в огледалото, може да се премерите.

5. Не се самобичувайте

Ще има моменти, в които няма да устоите на някои изкушения. Човешко е, нормално е. Не се самобичувайте! Не отивайте в тоалетната да повърнете изядената баница или сладолед. Не се наказвайте след това с пълен глад или тренировка до припадък. Приемете че самодисциплината отнема време и постоянство и междувременно можете да си позволите леки прегрешения.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари