IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сешоарите за ръце могат да ви разболеят

11 септември 2018 07 20

По-добре сушете ръцете си със салфетки

Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

Миенето на ръце е един от здравословните навици, който следваме след ходене до тоалетна. Но сушенето на ръцете след това може да се окаже опасно за здравето ви, ако е в обществена тоалетна. Трябва да подхождате доста предпазливо особено към сешоарите за ръце в молове и други подобни големи центрове.

Какво се случва?

Според здравните експерти сешоарите за ръце в обществените тоалетни са източник на много бактерии, част от които се намират в човешките изпражнения. Използвайки подобни уреди, вие разнасяте тези бактерии и по лицето и други части от тялото си. Сред най-често срещаните бактерии, разпространявани от сешоарите за ръце е е-коли. Нейният директен източник са тоалетните, но тя може да бъде всмукана по въздушен път от сешоарите и след това да попадне във вашия организъм, причинявайки болести със симптоми на хранително натравяне.

Изследването

Учени са поставили специална плоскост под сешоар за ръце на обществено място и са го пуснали за 30 секунди. След това повърхността е била изследвана и на нея са открити между 20 и 60 колониални бактерии. Може ли да избегнете досега с тези бактерии? Според изследванията в момента, в който прекрачите прага на обществената тоалетна, вие сте изложени на риск от поемане на бактерии. Употребата на сешоари увеличава този шанс неколкократно.

Решението

Избягвайте употребата на сешоари за ръце на обществени места. Избърсвайте водата от ръцете си със салфетки.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари