IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грижа за суха коса без козметика

14 декември 2013 07 00

Натуралните продукти са идеалният вариант за тип коса и можем да си ги приготвим сами

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Сухата коса е страдание за голяма част от жените и пречка за красотата на дългата коса. Много фактори водят до допълнително увреждане на сухата вече коса и знаем, че това са солта, слънцето, химична обработка, грубо разресване, лошо хранене, термична намеса и други. Освен грижата с подходяща козметика, можем в домашни условия да полагаме още усилия, за да съживим и да запазим здравето и красотата на косата си.

Въздушни бани

Сухата коса ще ви се отблагодари за истински въздушни бани, особено когато е топло и ги правите навън. Не използвайте сешоар, а оставяйте косата да изсъхне естествено. Смес от едно яйце и кисело мляко може да нанасяте върху скалпа веднъж седмично – това ще даде блясък и виталност на косите ви. Всеки път след баня може да измивате косата си със смес от две супени лъжици лимонов сок, разтворени в един литър вода. Избягвайте да ползвате стилизиращи продукти като маша и преса. Вместо това може да се завърнете към ролките за коса. Ако все пак се налага да ползвате сешоар, нагласете струята на хладен въздух.

Топлина за скалпа

За тази цел е препоръчително да използвате смес от натурално масло, горчица и зехтин, която да втривате в скалпа си. За по-добър ефект може леко да затоплите олио предварително, след това да масажирате скалпа за около 30 минути със сместа. Така престоява около час и половина върху увита с кърпа коса. Тази процедура е препоръчителна за суха коса, тъй като я прави силна и гъвкава.

Използвайте натурални продукти

Козметиката за суха коса трябва да е максимално щадяща и лишена от химичен състав. Освен натурални продукти за коса, може да си приготвяте шампоани и маски сами у дома. Ето идея за чиста коса: отделете белтъка на яйцето и го смесете с една чаена лъжичка мед. Тази смес нанесете върху измита с топла вода коса, оставете да действа за 10 минути, след което я измийте с хладка вода, ако се налага и с шампоан.

Билките на прах също може да използвате вместо сух шампоан: шикакай, прах от сапунени ядки и амла са билки, които имат измивно действие върху косата. Може да ги закупите от билковите аптеки, да смесите по една равна лъжичка на прах от всяка билка. Добавете малко гореща вода и пригответе каша, която престоява няколко минути върху главата. Нанася се на суха коса най-напред върху скалпа, а остатъците от сместа се смесват с балсам за коса и се нанасят по дължината. Престоява 15-30 минути, а под душа се прави допълнително лек масаж на скалпа и се изплаква обилно с вода.

Против пърхот

Пърхотът е един от най-честите проблеми при суха коса. Домашно приготвената майонеза е продукт, който оказва особено благотворно действие върху този проблем. Просто намажете скалпа си с майонезата, опаковайте главата си с кърпа и найлон и оставете да действа цяла нощ. На сутринта отмийте с топла вода.

Автор на статията:
Люба Вангелова

КоментариКоментари