IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Диета срещу косопад

7 декември 2017 08 00

Правилната храна се отплаща със здрава и красива коса

Снимка: Instagram

Снимка: Instagram

Мъжете са не по-малко чувствителни на тема косопад от жените. Проблемът е, че те започват да се грижат за косата си, чак когато забележат, че окапва. Истината е, че тя трябва да бъде подхранвана през цялото време и не става въпрос само за третиране с правилните продукти. Храната също е много важна, тъй като тя дава ценни съставки на тялото, на скалпа, а оттам и поддържа здравината на самия косъм.

Ето какво трябва да включва „диетата“ ви срещу косопад:

Моркови

Богати на витамин А, морковите осигуряват отлично здраве не само на очите, а и на скалпа. Здравият скалп пък гарантира лъскава, хидратирана и жизнена коса.

Старайте се да се храните като цяло балансирано, залагайки на протеини, плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения, мастни риби като сьомга и нискомаслените млечни продукти. Всички те са страхотни стимулатори за здрава коса.

Сини сливи

Ако косата ви е суха, изтънява, губи цвят и започва да пада, може би страдате от липса на желязо. Сините сливи са страхотен източник на желязо и значително допринасят за подобряване на качеството на косата. Също така вкарайте в диетата си много зелени зеленчуци и цвекло.

Зелен грах

Въпреки че зеленият грах не е богат на антиоксиданти или някакви специфични витамини или минерали, той съдържа добре балансирано количество витамини и минерали като желязо, цинк и витамини от група В. Те са от съществено значение за поддържането на здрава и гъста коса.

Овесени ядки

Те са пълни с фибри, които спомагат за поддържането на здраво сърце и черва, но също така съдържат висока концентрация на други основни хранителни вещества като цинк, желязо и омега-6 мастни киселини. Източник са на полиненаситени мастни киселини (PUFAs).

Скариди

Тъй като не е добре да прекалявате с червеното месо, най-добре да внимавате с него. Намирането на подходящ източник-заместител на протеини обаче може да се окаже предизвикателство. Особено за тези, които работят за изграждане на мускули.

Алтернативата е в морските храни. Скаридите са перфектният избор за целта, тъй като съдържат мощна концентрация на витамин В12, желязо и цинк.

Орехи

Орехите имат повече омега-6 мастни киселини, отколкото всяка друга храна, но също така са пълни с цинк, желязо, витамини В (B1, B6 и B9) и много протеини. Внимавайте с количеството (не повече от шепа на ден), тъй като съдържат и малко селен – минерал, за който е известно, че причинява косопад при хора, които са с недостиг на селен или имат твърде много в организма си.

Яйца

За здрава коса, хапвайте яйца! Те имат пълната гама необходими хранителни вещества, витамин В12, желязо, цинк и Омега 6 мастни киселини в големи количества. Освен това са добър източник на биотин (витамин B7), който е чудесен помощник в борбата с косопада.

Млечни продукти с ниско съдържание на мазнини

Нискомаслените млечни продукти като обезмаслено прясно и кисело мляко са чудесни източници на калций, важен минерал за растежа на косата. Също така съдържат суроватка и казеин – два висококачествени протеинови източника. Добавете чаша кисело мляко или извара към списъка си със закуски, за да не губите коса, разбъркайте няколко супени лъжици ленено семе или орехи за вашата необходима доза омега-3 мастни киселини и цинк.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари