IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мицеларната вода: За и против

24 февруари 2018 13 00

Един продукт, който се радва на голяма популярност в последните години

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Ако погледнем назад сигурно е трудно да си представим как сме живели без мицеларна вода, този толкова незаменим продукт в ежедневната ни грижа за красота. Има категорични плюсове, но има ли и недостатъци при използването ѝ? Руският Elle се допита до лекарите дерматолози Александър Прокофиев и Елена Елисеева. Ето и тяхната гледна точка.

Александър Прокофиев

Не е трудно да се обясни популярността на мицеларната вода по целия свят – на първо място това се дължи на удобство, комфорт и, разбира се, ефект. В състава ѝ има мицели – активни съставки, които улавят замърсителите и частиците от грима, като внимателно ги отстраняват от повърхността на кожата. В допълнение, мицеларната вода е единственият продукт за почистване, който може да се използва без вода. Ето защо тя е предпочитана от всички със суха и чувствителна кожа, тъй като не предизвиква дразнещ ефект. Към днешна дата мицеларната вода се предлага за всички типове кожа, така че намирането на идеалния продукт не е трудно. Също така тя може да се използва както за млада, така и за стара кожа.

С нейна помощ е добре да премахнете мръсотията и грима не само от лицето и шията, но и от чувствителни области като очите и устните. Единствените недостатъци на мицеларната вода са свързани с използването на плътен водоустойчив грим, който може да не се премахне напълно. В този случай е по-добре да се комбинира с други почистващи продукти на маслена основа. Също така, някои мицели могат да оставят лепкави филми – най-често се получава при хора с мазна кожа.

Елена Елисеева

Сред основните предимства на мицеларната вода е минималният риск от дразнене и алергии. Тя бе създадена за хора с много чувствителна и суха кожа. Мицеларната вода има свои собствени вариации: освен класическото решение, има и гелове, мляко и пяна. Цялата им разлика е ограничена до текстурата, начина на приложение и възможността за добавяне към състава на повече или по-малко грижовни елементи.

Те съдържат едни и същи мицели – микроскопични образувания, които като малки магнити привличат всички мръсотии и грим. Трябва да се отбележи, че въпреки всички полезни свойства на мицеларната вода, има становище на научната общност, че мицелите все пак са чужди тела за кожата. Така че е по-добре да не се оставят на лицето и да се отмиват с вода. Но тук мнението не е еднозначно – в другия лагер твърдят, че тези микрочастици не нанасят вреда. Повечето дерматолози се придържат към златната среда и препоръчват след премахване на грима с помощта на мицеларна вода да завършим грижата с тоник.

Също така е важно да се отбележи, че използването на мицеларна вода не е най-икономичният начин за измиване. При геловете и пяната се използва по-малко продукт. Препоръчвам и най-малко веднъж седмично да включите традиционното почистване с вода или пилинг.

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари