IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасно ли е да се смесват риба и млечни храни?

15 ноември 2017 13 00

Какво се случва в тялото

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Въпрос за един милион долара, който все още няма еднозначен отговор. Обзалагаме се, че сте чували N пъти от родители, баби и дядовци, че не е хубаво да ядете мляко и риба заедно, защото не е полезно за организма.

Какво всъщност се случва ако смесите двете храни? Тялото ви ще го понесе ли?

Според аюрведа рибата не е вегетарианска храна, докато млякото, въпреки че е животински продукт, се счита за такава. Философията определя комбинацията за несъвместима във всеки един смисъл. Проучването показва, че консумацията на двете може да предизвика химична реакция в кръвта, водеща до пигментация на кожата или заболяване, наречено левкодерма. Освен това, млякото има охлаждащ ефект върху тялото, докато рибата има ефект на нагряване. Ако се консумират заедно, те могат да причинят освобождаване на енергии, които могат да бъдат вредни за тялото и да предизвикат различни алергии.

Според науката няма категорично доказателство, че комбинацията от мляко и риба е вредна за човешкото тяло. Ако погледнем променящите се тенденции в храната, има много ястия (особено в средиземноморската кухня), в които се комбинират мляко и риба, а специалистите по хранене ги смятат за изключително полезни за заболявания, свързани със сърцето и мозъка, имунната система...

Ако пиете мляко след консумирането на риба, всъщност приемате едновременно два хранителни продукта, богати на протеини, които изискват различни видове храносмилателни сокове за абсорбирането им. Това затруднява стомаха и може да доведе до дискомфорт и стомашни неразположения.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари