IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нутриентите, полезни за мъжкото здраве

6 юни 2018 05 00

Витамин D е полезен не само за жените

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Пълноценното хранене е единственият гарант за това, че всеки ще си набавя всички необходими му полезни вещества. Сред тях обаче има ключови такива, които много трудно може да се набавят в препоръчителните количества само чрез храната. Затова в случаите, когато един мъж не се храни пълноценно, е добре да повиши външния прием на тези продукти, чрез добавки.

Има поне 4 ключови за мъжкото здраве нутриенти, които в подобни случаи може да се набавят чрез добавки към храната.

Витамин D

Този ключов за здравето на костите витамин се асоциира предимно с женския пол, поради повишения риск от остеопороза сред жените над определена възраст. Той обаче има незаменима роля и за мъжкото здраве заради важната му роля за имунната система. Установено е, че витамин D има важен протективен ефект срещу развитие на рак на дебелото черво и рак на простатата при мъжете. Същевременно витамин D е сред най-трудните за набавяне с храната витамини. Излагането на слънце обаче стимулира естественото му производство в кожата.

Креатин

Креатинът е белтък с изявено стимулиращо действие върху производството на нова мускулна тъкан и общото укрепване на мускулатурата. Той подобрява значително издръжливостта и поддържането на общия тонус и енергийния запас на мъжкия организъм. За мъжете, които изразходват много енергия, приемът на креатин е добра опция за превенция на прекомерното изтощение. Особено позитивен би бил приемът на креатин при мъже, привърженици на вегетарианството и особено на веганството.

Още за добавките, полезни за мъжкото здраве, четете в Puls.bg

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари