IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стресът ни кара да усещаме лоша миризма

30 септември 2013 14 40

Изследване показва, че под напрежение човешкият мозък превръща ароматите в лоши миризми

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Стресът е един от най-верните спътници на съвременния човек. За съжаление, той не носи нищо позитивно, а точно обратното. Стресът може за кратко да окаже негативно влияние върху здравето ви и върху психиката ви. Той се отразява на настроението и дори на външния ви вид – всичко това в негативен план. Наскоро учени откриха, че той дори влияе върху възприемането ви на околната среда чрез ароматите.

Според психолози стресът ни кара да усещаме най-вече неприятни аромати, като в състояние на афект дори приятните ни ухаят на гадно.

Учени от университета на Уисконсин-Медисън използвали мощна технология за снимане на мозъка, за да изследват как стресът и безпокойството „пренастройват“ мозъка. Те установили, че когато някой е под стрес, емоционалните системи и обработването на обонятелните сигнали в мозъка се свързват и превръщат безобидни иначе миризми в неприятни.

„Когато сме тревожни възприемаме света по-негативно. Околната среда мирише лошо в контекста на безпокойство. Това може да се превърне в порочен кръг, който ни прави по-податливи на клинично състояние на тревожност с натрупването на ефектите“ – каза ръководителят на екипа проф. Вън Ли пред в. Independent.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари