IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

8 навика, които предизвикват главоболие

8 януари 2017 07 00

Отървете се от тях и от мигрената

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Главоболието е нещо много неприятно, за съжаление все по-често срещано дори при напълно здрави хора. Причините за него са различни и макар медицината да има някои мигновени решения, в дълготраен план може да се предпазите от него, като се отървете от някои вредни навици. А именно:

1. Не спите достатъчно и качествено. Съвет: спете поне 8 часа на денонощие!

2. Прекалено стресирани сте. Съвет: научете се да изключвате и да отпочивате с йога, медитация, танци или друга приятна и релаксираща активност.

3. Пропускате хранене, което причинява рязко повишаване на кръвната захар. Съвет: Хранете се по 5 пъти на ден през 3-4 часа. 3 от храненията трябва да са основни, две по-леки.

4. Изгърбвате се на работа. Съвет: Ако прекарвате часове наред зад бюро се старайте да седите с изправен гръб и вдигнати рамене. Лошата поза е сред най-честите причинители на главоболие.

5. Дехидратация. Съвет: Пийте поне 8 чаши вода на ден.

6. Пиете прекалено много кафе/чай. Съвет: Преминете на безкофеинови напитки. Кофеинът изкуствено повишава бдителността ви, а след това идва сериозен спад. В по-големи количества той дехидратира и може да причини мигрена.

7. Прекалявате с алкохола! Съвет: Досущ като кофеиновите напитки, спиртните възбуждат изкуствено, дехидратират тялото и нарушават обмяната на веществата и съня.

8. Консумирате храни, богати на тирамин и аспартам. Съвет: И двете вещества доказано могат да предизвикат мигрена, така че заложете на по-здравословни храни и се откажете от полуфабрикатите, газираното и консервите.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари