IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парите могат сериозно да ви разболеят

12 юли 2017 07 10

Те са инкубатор на микроби и бактерии

Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

Кой не обича да държи в ръцете си пачки с банкноти. След поредното научно разкритие обаче вероятно ще искате да ги отдалечите от лицето и кожата си. Учени са открили, че парите пренасят бактерия, причиняваща сериозни болести.

Те са изследвали 20-доларови банкноти от 12 болници и три метростанции в Хонг Конг, които нарочно са „заразили“ с бактерии, за да видят дали ще преживеят и ще се размножават в нежива среда. Изследвани са още и ръцете на случайни минувачи, въздухът в метростанцията и водата в района.

След внимателно анализиране учените са открили, че банкнотите съдържат най-много бактерии от всички останали изучавани среди. 36% от въпросните бактерии са патогенни, което означава, че могат да ви разболеят. Е. коли и Clostridium difficile водят до диария и по-сериозни вътрешни инфекции.

„Накратко, банкнотите са среда, която абсорбира бактериите от околния свят и се превръща в техен инкубатор и развъдник“, казва авторът на изследването д-р Джун Ли.

Банкнотите могат да бъдат заразени както от въздуха, така и от лошите хигиенни навици на притежателя си – не си мие ръцете след тоалетна или пътуване в градския транспорт и т. н. И в това е големият проблем – парите често сменят собственика си.

Най-добрият начин да се предпазите от бактериите върху парите е като миете ръцете си редовно, след като сте имали контакт с банкноти.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари