IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

7 места по тялото и лицето ви, които да не пипате

5 април 2018 13 00

Ако желаете да си спестите микробна инфекция

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Човек трябва да познава тялото си. И това разбира се става с докосване. Но лекарите предупреждават, че има места по човешкото тяло, които е по-добре да не изследвате с ръце, особено с не дезинфекцирани пръсти!

Лицето: Излиза ви пъпка? Не пипайте! Не се опитвайте да стискате и черните точки, защото само ще нараните кожата си и може да инфектирате мястото. Имайте предвид, че повечето микроби се лепят на пръстите и понякога дори обикновеният сапун няма да ви отърве от тях. Затова по-добре лицето ви да се почиства от козметици, които знаят какво правят и разполагат с нужната апаратура и хигиенна подготовка.

Очите: Ако очите ви сърбят, не търкайте с пръсти. По-добре поставете някакви капки, които да успокоят дразнението. Очите са най-деликатната част от човешкото тяло и за тях трябват специални грижи. Повечето очни инфекции се получават именно вследствие на търкането с пръсти.

Анусът: Анусът е място, което постоянно е пълно с бактерии (дори и след душ). Просто средата е такава, че има голям шанс, ако ровите по някаква причина в него и наоколо и после докоснете друга част на тялото си, да пренесете тези бактерии, причиняващи сериозни инфекции.

Кожата под ноктите: Кожата под ноктите е доста деликатна и не трябва да я притискате, чоплите или опъвате. Рискувате да я нараните, а под ноктите се крият всякакви бактерии и микроби, които бързо ще провокират възпаление.

Ушният канал: Много хора имат вредния навик да си ровят в ушите като ги засърби. Това е не само нехигиенично, но и много опасно. От една страна с пръсти лесно ще вкарате микроби в ушния канал, а от друга ако има някакви замърсявания можете случайно да ги набутате още по-навътре.

Устата: Както вече обяснихме, по ръцете се прикрепват най-много и най-различни микроби и бактерии и рискувате да ги пъхнете директно в организма, ако си бъркате в устата.

Носът: Вероятно се чудите как бихте си почистили носа? Ами навийте края на салфетка/кърпичка и го поставете в ноздрата. С няколко въртеливи движение ще почистите мястото. Това определено е по-добрият вариант, отколкото да бъркате с пръсти.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари