IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вредят ли ни смартфоните?

6 юни 2018 08 20

Пристрастяването води до проблеми със съня

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Колко често използвате мобилния си телефон? Можете ли да излезете навън без него? Обичате ли да се ровите във Фейсбук и изобщо в интернет? Ако отговорът на тези въпроси е „да“, то вие сте пристрастени към този вид електронни устройства. Въпросът е до каква степен.

Технологиите са част от нашето ежедневие. Всеки втори българин има смартфон, таблет, лаптоп или настолен компютър, а за някои професии тяхното използване по време на работа е задължително. Но когато става дума за употребата на технологиите в свободното време, нещата са съвсем други.

Смартфоните са вредни за здравето и водят до пристрастяване, ако прекаляваме с тяхното използване. Това се доказва от начина, по който хиляди хора по света се държат, когато останат без мобилен телефон за по-дълго време. Те са свикнали на постоянна връзка с приятели и роднини– било то чрез социалните мрежи или различни чатове. Когато им скрият телефона или изключат интернета, се вижда промяната в тяхното настроение. Те спират да получават известия и започват да се притесняват колко работни мейла не са прочели или колко души няма да могат да ги открият.

Редица проучвания показват, че по-честата употреба на смартфони води до стрес, безпокойство, дори депресивни настроения. При младите хора се забелязва отслабване на паметта, агресивно поведение и липса на самочувствие.

Проблемите със съня са друг проблем, който имат близо 90% от хората, които не се разделят с телефона си през деня. Деца, тийнейджъри, дори възрастни, са свикнали да се хранят или лежат в леглото със смартфона си. По-дългото облъчване със светлината на устройствата нарушава качеството на съня. Хората могат да заспят лесно, но сънят им да не е дълбок и лесно да се събудят посред нощ. Това се дължи на нарушение на циркадния ритъм на съня.

Ако не се справяте на работното място или детето ви има лоши оценки в училище, помислете дали не използвате прекалено електронните устройства. Доказано е, че те нарушават паметта и концентрацията.

Освен до проблеми с менталното здраве, употребата на електронните устройства може да доведе до изкривяване. Резултатите от няколко независими проучвания сочат, че хората, чиято работа е на компютър или използват ежедневно други електронни устройства, имат изкривяване на гръбначния стълб и болки в кръста. Основната причина за това е, че когато пишем на лаптопа или проверяваме нотификациите на мобилния, сме прегърбени и не стоим в правилната поза.

Ако не искаме гръбначни проблеми, трябва да правим почивка (раздвижване) на всеки един час.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари