IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лягайте рано, живейте по-дълго

25 септември 2018 07 10

Още един трик за дълголетие

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Някои хора определят себе си като „нощни птици“ – те са по-активни нощем и предпочитат да си лягат в малките часове на нощта. Това обаче се оказва доста вреден навик, който може да ви убие, развивайки болести като диабет или „психологическа болест“. Изследване, публикувано в сп. Chronobiology International твърди, че хората, които се самоопределят като „нощни птици“, са по-податливи към здравословни състояния като диабет, неврологични заболявания, психологически болести и са по-склонни да си отидат по-рано от този свят за разлика от събратята си, които стават и лягат рано.

В изследването са били проследени в течение на 6 години и половина 433 268 британци. Те трябвало да се самоопределят съобразно това кога си лягат вечер и кога са по-активни. По време на изследването починали около 10 000 участници и учените открили, че „нощните птици“ са с 10 % по-застрашени от по-ранна смърт от другите.

„Предишни изследвания показват, че „нощните птици“ са в по-лошо физическо здраве и съответно по-застрашени да развият редица сериозни заболявания като диабет и сърдечни болести“, твърди Кристен Кнътсън, невролог от Northwestern University Feinberg School of Medicine в Чикаго.

Причината е в объркването на биологичният човешки часовник, който още с раждането е програмиран да е активен денем и да почива нощем. Вследствие това се отразява на циркадния ритъм, което рефлектира върху цялостното здраве на човек.

Как да промените и коригирате нощните си навици?

Ако изведнъж започнете да се насилвате да лягате рано, само ще докарате излишен стрес на мозъка. Започнете с малко промени. Опитайте да лягате 30 минути по-рано. С времето добавете още 30 и така ще изместите времето за лягане плавно. В случай, че работите нощни смени и няма как да се превърнете в „дневна птица“, Кнътсън съветва да вземете предвид изследването ѝ и да проверявате редовно здравословното си състояние.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари