IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво представлява сомнамбулизмът?

26 септември 2018 07 20

Опасно ли е да будите сомнамбул?

Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

Случвало ли ви се е да спите и изведнъж да се събудите в кухнята, в колата си… или на пейка в парка? Всъщност това се случва на хората, които ходят насън. Какво точно представлява ходенето насън и при какви случаи се проявява при някои хора?

Проявата на това явление може да варира от ходене из стаите на апартамента/къщата през готвене, подреждане, шофиране до несъзнателно убиване на друг човек в състояние на сън. Това може да бъде солиден аргумент на защитата в съда и да доведе до оневиняване на човек, извършил убийство. С други думи: ходенето насън може да бъде доста опасно.

Ходенето насън, познато още като „сомнамбулизъм“ се проявява във фазата, в която очите са неподвижни, в състояние на покой. Наблюдава се по-често при децата и при хора, които страдат от недостиг на сън. Скорошно изследване разкрива, че около 8,4 млн. американци ходят насън всяка година. Вероятно сте чували мита, че не трябва да будите човек, който ходи насън.

Буденето на сомнамбул е може би най-безопасното нещо, което можете да направите. Той вероятно ще бъде леко стресиран, объркан и дори втрещен, но това е нищо в сравнение с щетите, които може да нанесе на себе си и другите, докато щъка в безсъзнание.

Какво точно се случва по време на сомнамбулизма?

Учените не са съвсем сигурни, но имат своята теория. И тя е, че тъй като това явление е типично за децата, има нещо общо с мозъчните невротрансмитери, отговарящи за развитието, вълнението и спокойствието на моторно-двигателната система– GABA. Т. е. при възрастните GABA на практика отговаря за това тялото да е неподвижно и в покой, докато човек спи. При децата, тъй като тялото и всички важни органи и нервни окончания още се развиват, се наблюдава движение или ходене по време на сън.

При възрастните сомнамбулизмът вероятно се е проявявал и като са били деца. Има и редица фактори, които могат да го причинят, като:

- Липса на достатъчно сън;

- Високи нива на стрес;

- Консумация на алкохол;

- Болести като депресия, посттравматичен стрес, паркинсон и алцхаймер.

Какво можете да направите?

Ако ходите насън, но рядко, не е нужно да се подлагате на каквото и да било лечение. В случай, че това явление е константа или е опасно за вас и околните, имате няколко опции:

- Ако сомнамбулизмът при вас е вследствие на някакво заболяване, то трябва да го коментирате с експерти и да коригирате лечението;

- Специални лекарства, медитация и хипноза са други алтернативи да се справите с ходенето насън.

Ако живеете със сомнамбул, или самите вие сте такива – заключвайте вратите и прозорците преди да легнете и приберете всички остри предмети.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари

Щерю ( преди 5 години )
Брей, на мен ми се е случвало да се събудя на работното си място...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар