IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преяждане по празниците – как да се почувствате по-добре

4 май 2024 10 30

И как да го предотвратите на първо място

Снимка: iStock

Снимка: iStock

По време на празниците има изобилие от вкусна храна и толкова много възможности да ѝ се насладите. Дори да сте с най-добрите и мотивирани намерения да останете верни на своя хранителен режим, няма как да не се изкушите от топлите козунаци, красивите курабии и всяко друго изкушение, което ще бъде сложено на великденската трапеза. Отрупаните чинии са традиция за тези дни, а сега празнуваме два празника в едно, което означава, че седенето около масата ще бъде още по-дълго.

В навечерието на един от най-светлите християнски празници, започваме да си правим планове какво ще хапнем, колко ще се поглезим преди отново да започнем с ежедневните си ограничения и тренировки. Това обаче крие известни рискове, особено ако досега сте били на хранителен режим, който е изключвал част от тези изкушения. Преяждането звучи като нещо, което лесно може да се предотврати, но истината е, че всъщност не е толкова просто. Организмът ви се насища много бързо, но мозъкът ви има доста обиколки за наваксване, което ви кара да ядете още и още, докато не се почувствате зле.

Имайки предвид всичко това, ние идваме на помощ, за да ви дадем съвети как да се почувствате по-добре след празничното преяждане. Ако пък искате да го предотвратите, имаме план и за това.

Как да се чувствате по-добре след обилно хранене

1. Разходете се или направете леки упражнения

След обилно хранене може да бъде изкушаващо да си легнете за една сладка дрямка. Въпреки това, дори малко движение преди сън може да има голямо въздействие. Ходенето или друга лека до умерена физическа активност насърчава храносмилането, понижава кръвната захар и намалява газовете и подуването след хранене. Разходката в квартала или бърза тренировка може да бъде забавен начин да завършите обяда си. Другото предимство на разходката след хранене е, че стоенето в изправено положение може да намали лошото храносмилане и рефлукса.

2. Останете хидратирани

Съдовете са измити. Козунаците са изядени. И имате ужасни болки в стомаха от яденето на твърде много яйца с агнешко месо. Въпреки че може да имате чувство, че не искате да сложите повече нищо в устата си, поддържането на хидратация всъщност може да ви помогне да се почувствате по-добре. Пиенето на вода след обилно хранене може да ви осигури необходимото количество течност, което ще помогне за храносмилането и ще предотврати запек. Освен това билковите чайове като мента и джинджифил могат да успокоят разстроен стомах и да помогнат при лошо храносмилане.

3. Бъдете нежни със себе си

След като сте яли твърде много, може лесно да започнете да се обвинявате. Ако вашият вътрешен монолог включва фрази като „Защо ядох толкова много?“ и „Наистина нямах нужда от допълнителното парче козунак“, това може да ви помогне да помислите какво може да ви е накарало да преядете.

Въпреки че е лесно да обвиним изкушаващите порции за нашето преяждане, всъщност причината може да е съвсем друга. Били ли сте стресирани? Били ли сте разсеяни по време на хранене? Били ли сте много гладни преди това? Може лесно да преядете, след като сте изложени на толкова много вкуснотии и рядко ставате от масата по време на празници. Добавете малко стрес от събирането с роднини и имате перфектната рецепта за преяждане. Ако все пак сте хапнали веднъж малко повече от обикновено, това няма да ви навреди. Случва се на всеки и не бива да се обвинявате.

преяждане, сладкиши,

Снимка: iStock

Въпреки това, ако преяждате често и за дълъг период от време, може да си причините наддаване на тегло, което да наруши хормоналните сигнали, които тялото използва, за да определи дали е гладно или сито. Ако установите, че преяждате твърде често, може да е време да поговорите с диетолог или терапевт.

4. Съсредоточете се върху цялостните си здравословни навици

Може да е изкушаващо да мислим за празниците като за чийт дей или дни, в които ядем всичко, което ни е забранено по принцип. Но диетолозите споделят, че това не е правилна практика. Този подход етикетира храната и храненето като добро или лошо и отдава по-малко значение на цялостния начин на живот. Това може да повлияе на здравето ни в дългосрочен план. Ако сте на диета, пълна със зеленчуци, плодове, боб, пълнозърнести храни, ядки, семена и постни протеини през повечето време, случайните посягания към сладкото няма да навредят на здравето или фигурата ви.

Как да избегнете преяждането по празниците

Създайте план

Прекаленото угаждане по време на празниците може да предизвика цикъл на вина и разкаяние. Тези, които пият повече от нормалното, може да изпитат загуба на инхибиция, което ги кара да ядат и пият още повече и да качат допълнителни килограми. Според Националния институт по здравеопазване празничното хранене може да доведе до излишен килограм или два всяка година.

сладкиш с

Снимка: iStock

Добрата новина е, че склонните към преяждане и напълняване по време на празниците могат да предприемат стъпки за ефективно управление на поведението си. Най-важната стъпка е да създадете план. Разграфете деня си, за да имате точно определени задължения и удоволствия, които ще ви държат ангажирани. Така ще седите по-далеч от вредните храни, към които може да посегнете не защото ги искате, а просто защото ви е скучно.

Управлявайте дейностите си

Ако сте много социален човек, опитайте се да избегнете празничния стрес, като не се претоварвате с твърде много дейности. Ако живеете сами и нямате голяма социална мрежа, не се крийте. Намерете някои дейности, в които да се включите, като доброволчество в общността. Ако сте възрастен човек, посетете местния център за възрастни хора, за да общувате и разговаряте с други хора.

Поддържайте текущата си тренировъчна програма или вградете допълнителна физическа активност

разходка, ходене

Снимка: iStock

Ако редовно посещавате фитнес залата, продължавайте. Ако шофирате на работа, паркирайте колата си по-далече от обикновено и извървете допълнителното разстояние пеша или се разходете около блока по време на обяд. Използвайте стълбите вместо асансьора във вашия офис или жилищен блок.

Тренирайте мозъка си

Вместо да успокоявате настроението си с храна, помислете за топла вана или масаж. Ако се чувствате изолирани и депресирани, излезте навън и се разходете или се обадете на приятел, вместо да се обръщате към безсмислено хранене за бързо решение, което създава цикъл от угризения и вина. Ако обаче настроението ви е наистина лошо, свържете се с вашия лекар.

месо в

Снимка: iStock

Ако прекалявате по време на празника, не се оставяйте да дерайлирате напълно и да се самообвинявате. Започнете следващия ден като си напомните, че днес е нов ден, през който ще се върнете към управлението на плана си. Бъдете реалисти по отношение на здравословните си цели по време на празниците и най-важното, насладете се на времето със семейството и приятелите.

За още новини от света на здравето последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари