IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сок от целина – какви са полезните му свойства за организма

8 май 2024 11 00

Разберете дали този сок води до „пречистване“ на тялото, известно като детокс

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Сокът от целина съдържа множество хранителни вещества, които осигуряват ползи за здравето, включително антиоксиданти и противовъзпалителни съединения. Пиенето на този сок може да донесе много ползи за здравето ви.

Някои хора смятат, че със сок от целина може да лекуват състояния като рак, затлъстяване, проблеми с щитовидната жлеза и акне, въпреки че изследванията са оскъдни в тази насока.

Тук е моментът да уточним, че има различни видове целина или „селъри“, като едните се отглеждат заради главестия си корен, докато при други се обръща внимание на листната част и дръжките на листата. Именно втория вид е по-подходящ за направа на фреш или т. нар. прясно изцеден сок.

Какви са ползите за здравето от сок от целина

Сокът от целина може да осигури няколко предимства, когато се консумира като част от здравословна диета. На първо място, тъй като се състои предимно от вода, той може да ви помогне да останете хидратирани.

Поддържането на хидратация е жизненоважно за тялото ви, но много хора не получават достатъчно вода на ден. Правилната хидратация помага за контролиране на кръвното налягане, телесната температура, мозъчната функция, доставката на хранителни вещества, отделянето на отпадъци и здравето на бъбреците.

Ниско съдържание на захар

сок от

Снимка: iStock

Сокът от целина е по-здравословен вариант от сладките напитки. Една чаша (240 ml) има само 3 грама естествено срещаща се захари.

Изборът на напитки с ниско съдържание на захар като сок от целина може да намали общия ви прием на захар и калории.

Противовъзпалителни свойства

Сокът от целина е с високо съдържание на растителни съединения, наречени фитонутриенти, които могат да намалят възпалението. Тези съединения действат като антиоксиданти и помагат за намаляване на оксидативния стрес. Оксидативният стрес възниква, когато в тялото ви се натрупват нестабилни молекули, наречени свободни радикали.

Диетите, богати на антиоксиданти, са свързани с по-ниски нива на хронични заболявания, включително сърдечни заболявания, диабет и някои видове рак. Те могат също така да подобрят здравето на кожата.

Добър ли е сокът от целина за червата?

Сокът от целина може да повлияе на червата по няколко начина. Първо съдържа полезни растителни съединения като лутеолин, растително съединение, за което се смята, че намалява възпалението в червата.

Лутеолин се намира и в много плодове и зеленчуци като броколи, чушки и спанак.

Непрецеденият сок осигурява фибри

Струва си да помислите как се прави сокът от целина, който пиете. Обикновено от него се отстраняват фибрите. Тъй като фибрите са ключови за здрави черва, прецеденият сок е по-малко полезен за вашето храносмилателно здраве. Така че, за да извлечете най-много ползи за здравето на червата, може би е най-добре да не прецеждате сока си.

Хранене със сок от целина

Тъй като по-голямата част от растителните влакна са премахнати, сокът от целина съдържа повече хранителни вещества на порция, отколкото стръковете целина.

сок от

Снимка: iStock

Само 1 чаша (240 мл) сок от целина осигурява: Калории: 33; Протеин: 2 грама; Въглехидрати: 7 грама; Захар: 3 грама. Сокът съдържа още калций, магнезий, фосфор, калий, натрий, както и витамините А, C, К и фолат.

Той също така съдържа по малки количества от много други хранителни вещества, като цинк, мед, други витамини от група В и множество антиоксиданти.

Сокът от целина пречиства ли тялото?

Въпреки че прочистванията (детокс) със сок от целина са популярна здравна тенденция, трябва да сте скептични към такива твърдения. Те често са преувеличени и не се основават на науката.

Вашето тяло има своя естествена система за детоксикация, която включва черния дроб, бъбреците, червата и белите дробове. Не е необходимо да пиете специални напитки за детоксикация.

Какво включва детоксът?

Въпреки че някои хора могат да изпитат ползи за здравето, когато следват „прочистване“ със сок от целина, това вероятно се дължи на по-широки промени в начина на живот, като ограничаване на преработените храни, пиене на повече течности през деня или редовни упражнения.

За съжаление прочистванията и модните диети може да подтикват към прекомерно ограничаване на калориите, което пък може да доведе до опасна загуба на тегло, недостиг на хранителни вещества и глад.

За още новини от света на здравето и звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари