IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срещу диабет: Пет минути прави през интервал

19 декември 2015 09 00

Сравнимо е с разходка навън

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Експерти препоръчват нов начин за предпазване от диабет – стоене в изправено положение за кратко време през определени интервали, пише в. „Дейли експрес“, позовавайки се на британско изследване.

Редовното ставане от бюрото в офиса или дивана у дома и оставането за кратко в изправено положение допринася за понижаването на нивата на кръвната захар и инсулина.

Специалистите са открили, че ползата от периодичното стоене в изправено положение е сравнима с тази от разходка. Настоящото изследване е поредното, което разкрива вредата за здравето от прекомерното заседяване.

Предишни проучвания са показали, че стоенето в изправено положение поне един час дневно намалява риска от затлъстяване и сърдечносъдови заболявания.

За целите на настоящото проучване специалистите са наблюдавали 22 души с наднормено тегло или затлъстяване, изложени на повишен риск от диабет тип 2 – заболяване, свързано с начина на живот.

Изследователите са установили, че прекъсването на продължителни периоди на заседяване с пет минути в изправено положение през интервали от половин час понижава нивата на кръвната захар след закуска и обяд с 34 процента.

За сравнение – ефектът от разходка понижава стойностите с 28 процента. Концентрациите на инсулина спадат с 20 процента след стоене в изправено положение и с 37 процента след разходка. Специалистите са установили, че ефектът се запазва минимум 24 часа.

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари