IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До какво води дехидратацията?

22 април 2016 14 32

Вижте защо водата ви е нужна

До какво води дехидратацията?

Ако на някого от вас са му се случвали следните неща – главоболие, подути венци, заядлива майка, има голяма вероятност причината за това да е липса на вода в организма. Според някои водата предпазва от здравни неволи.

Но тъй като няма как да докажем, че водата може да реши здравословните ни проблеми, ще се оставим на известните факти.

За да функционираме адекватно, трябва да поглъщаме между 1,5 и 2 литра вода дневно. По този начин регулираме телесната си температура, а това е най-важно през предстоящите горещи месеци, пише Dr. Oz The Good Life. Плюс това прозрачната течност е от критична нужда за бъбреците и тяхната работа, за да извеждат токсините извън тялото ни. Това смята семейният лекар д-р Аарон Кларк от САЩ – „Не смятайте, че тялото ви е глупаво, то знае къде да прати всяка глътка H2O“.

Човешкият организъм е една съвършена машина, но за да се движат зъбчатите ѝ колела, някой трябва да сипе масло, в случая вода.

Да приемем, че сме здрави и без никакви болежки. В такъв случай една чаша вода добавя някакво относително количество флуид в кръвния поток, а също и помага за всички процеси по изхвърляне на отрови – изпотяване, уриниране и др. И няма нужда да се захранвате с цяла цистерна, трябва ви литър/два дневно – повече от това просто ще замине в отходния канал (освен ако не посещавате сауна или сте активен спортист).

Но когато не получавате достатъчно вода, тялото ви и мозъкът ви страдат. Следват пет причини да се нуждаете от вода.

1. Световъртеж и разсеяност

Трудно ли се съсредоточавате? През 2012 г. учени откриват, че 2% от главоболията са причинени от дехидратация. Нещо повече – доказано е, че липсата на вода в организма на младите мъже предизвиква безпокойствие и умора. Освен това те се затрудняват да извършват мисловни процеси и да решават казуси. При жените дехидратацията се отразява със замаяност и обърканост.

2. Запек

Докато повечето симптоми в този списък са причинени от липса на вода и лесно се коригират с една чашка, „Запекът може да бъде симптом на хронична дехидратация“, смята д-р Кларк. Червата се нуждаят от Н2О, за да могат да задвижват „нещата“. Пиенето, както са казали старите хора, е начин да се справиш с всичко. Но една корекция – не ракия, поне не като водичка.

3. Незадоволителни резултати в залата

Тичането навън, когато е горещо, е рецепта за сигурно потене. Но ако се потите твърде много и не възстановявате изхвърленото количество вода, попадате в рисковата група за сърдечни спазми и по-лошото топлинно изтощение. Дехидратацията не само ще отслаби значително възможността ви да тренирате, но също ще ви накара да се чувствате замаяни и отпаднали като Али раза, на когото все му е лошо. За да предотвратите неприятностите със сърцето си, д-р Кларк препоръчва да изпием между 300 и 400 мл вода 30 мин преди да започнем да спортуваме. А по време на самата активност, трябва да поглъщаме течности през 20 минути.

4. Проблеми с отделителната система

Когато няма достатъчно масло в двигателя на колата ви, той не може да работи, нали? Същото е и с организма ни. А когато водата е кът, урината започва да придобива по-наситен цвят, защото е по-концентрирана. Това не трябва да ви се случва. Д-р Кларк смята, че отделителният процес в такива условия може да бъде и некомфортен.

5. Главоболие

Дори слабата дехидратация може да доведе до болки в областта на главата. „Науката не знае точно защо, но трябва да има общо с намаляването на гръбначно-мозъчна течност в черепната кухина и гръбначния стълб“, разказва д-р Кларк. Според него това може да предизвика натиск върху мозъка, съответно и главоболие.

А за мигрените, дехидратацията действа като спусък, отключващ непоносимото усещане. Две чаши вода могат да намалят болката, по думи на специалисти.

Подготви: Аксени Гео

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари