IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С какво да пазим талия в различните страни

13 юли 2016 09 00

Вижте традиционни ястия, които да опитате

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Много от нас вече очакват с нетърпение заслужената лятна почивка. Тогава ще се печем на слънце, ще хапваме и пийваме неща, които по принцип избягваме, защото не са съвсем здравословни.

И докато няма нищо лошо в това да си позволим малко повече храна на почивка, дали си струва да развалим формата си, която сме градили специално за почивката?

Проучвания показват, че хората качват до 5 кг по време на почивката си. Е, ако не искате това да се случи, но пък искате да опитате всичко от местната храна, ето няколко дестинации, с които хем ще са доволни сетивата ви, хем талията ще остане тънка:

Испания

Традиционният тапас позволява хем да опитате всичко традиционно, хем то да е в малки порции. Испанската кухня е богата на диетични храни като риба и морски дарове, зеленчуци и бобови храни.

Паелята е едно от най-традиционните ястия. Готви се с ориз, морски дарове, пиле, наденици и шафран. Така че може да поискате или по-малка порция от нея, или да заложите на тапас.

Гърция

Въпреки че гърците обичат и баклавите, и баниците, избягвайте ги. Заложете на традиционния хумус, като добавка към сурови зеленчуци като червени чушки.

Възползвайте се от средиземноморската кухня – хапвайте маслини, зехтин, домати, кисело мляко, лозови листа, калмари, патладжани и фурми. Ползите за здравето от тях са всеизвестни. Ако искате нещо леко за обяд, заложете на известната гръцка салата.

САЩ

Въпреки че жителите на САЩ са едни от най-дебелите в света, няма да ви е трудно и тук да поддържате линия. Имайте предвид, че порциите са големи. Заложете на традиционните стекове и салати. Не се притеснявайте да поискате сос за тях.

В САЩ са популярни и сандвичите без хляб – всичко, което има традиционният бургер, но в кутийка и без хлебче.

Португалия

Традиционната кухня са морските дарове и осолената риба. Внимавайте с последното, защото може да задържите вода. Ако сте на път, заложете на консервираната риба, която също е традиционна тук.

Италия

Италия не е само паста и пица! Тук особено популярни са сирената, вината, стековете. Хапнете салата със сушени домати и риба. Гарнирайте пържолата с печени на грил зеленчуци.

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари