IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тренировка за силова издръжливост със световния шампион по карате киокушин

27 януари 2017 09 20

Захари Дамянов е и четирикратен победител от Европейското първенство

Снимка: Личен архив

Снимка: Личен архив

Захари Дамянов е действащ абсолютен световен шампион по карате киокушин и преди дни бе отличен като заслужил майстор на спорта.

В края на 2015 г. той спечели Световното първенство без категории, което се провежда веднъж на 4 години в Япония. Така варненецът стана първият българин и европеец, вдигнал шампионската купа на най-тежкото и престижно състезание по карате.

Захари Дамянов е и четирикратен победител от Европейското първенство в категория над 90 кг, съответно през 2009 г., 2010 г., 2013 г. и 2014 г. Четирикратен шампион от Откритото първенство на Америка без категории в Ню Йорк (2008 г., 2011 г., 2012 г. и 2013 г.), откъдето има и награда за най-висок боен дух. Печелил е и Откритото първенство на Америка с категории (2007 г.).

Сенсей Дамянов има и свой клуб във Варна – „Нихонто“, в който води тренировки. Той е и треньор на националния отбор към Българската карате киокушин федерация.

Той е категоричен, че едно от основните качества, които всеки атлет трябва да притежава, е силова издръжливост. За каратистите и всички, които тренират бойни изкуства, издръжливостта е изключително важна, тъй като по време на състезание често умората взима превес. Затова тренировките за силова издръжливост са част от подготовката на каратистите. „Силната мускулатура не е гаранция за успех, но все пак е предпоставка“, уточнява сенсей Дамянов.

Представяме ви една негова тренировка с тежести за силова издръжливост. Серията се прави без почивка, а упражненията следват непосредствено едно след друго. Правят се 5 – 6 кръга, като между всеки кръг се почива не по-малко от 2 и не повече от 3 минути.

1. Обръщане с тежести

Първата част от кръговите упражнения е обръщане с тежести. Те се подбират според килограмите на трениращия, но не трябва да се равняват на максимума от неговите способности, а на около 80%. От това упражнение се правят 5 повторения.

2. Лежанка

Вдигането на лост от лежанка е подходящо за тренировка на основните групи мускули. Правят се 5 повторения.

3. Скрипец пред гърди

Тренировката продължава със скрипец пред гърди – 5 повторения. Особено важно за каратистите е горната част на тялото им да бъде с добре развита мускулатура.

4. Клек с лост

Последната част от серията е клек с лост. Отново се правят 5 повторения, като по този начин трениращият работи и за крака и гръб.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари