IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4 храни, които да не консумираме, когато сме болни

3 февруари 2017 06 00

Портокаловият сок е полезен, но...

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Храната едва ли е първото нещо, което ни идва наум, когато сме болни. Въпреки това, трябва да се храним, за да снабдим организма с енергия. Има значение обаче какво консумираме, тъй като някои храни може да влошат състоянието ни.

Ето какво да избягваме...

1. Кафето

Ободряващата напитка, любима на мнозина, не е препоръчителна при каквато и да е болест, но особено важно е да я избягваме, ако имаме проблем със стомаха.

Проблемът е, че кофеинът, съдържащ се в него, е диуретик и може да дехидратира организма. Когато се борим с вирус или инфекция, организмът се нуждае от достатъчно хидратация, което подпомага действието на имунната система. Кофеинът вреди още повече, когато става дума за диария или повръщане. Причината е, че и двете състояния водят до загуба на течност от организма. Освен това, кофеинът стимулира и мускулите в храносмилателния тракт и така влошава диарията.

2. Портокалов сок

Иначе полезната напитка следва да се избягва, когато страдаме от кашлица или възпалено гърло. Киселият вкус на портокаловия сок обикновено действа освежаващо, но когато сме настинали или имаме болки в гърлото, той може да влоши състоянието.

В напитката се съдържа лимонена киселина, която дразни лигавицата на вече възпаленото гърло.

3. Сладкиши

Подобно на кафето, сладките изкушения не се препоръчват при никоя болест, но най-вече при проблеми със стомаха. Консумацията на рафинирана захар може временно да потисне способността на организма да противодейства на бактериите.

Няколко часа след консумацията на курабийки, бонбони или други лакомства, имунната система е отслабена.

4. Хрупкави снаксове

Те трябва да се избягват, когато имаме кашлица или зачервено гърло. Причината за негативния им ефект се дължи на абразивната текстура на тези храни, а колкото повече дразним гърлото си, толкова повече време му е необходимо да се излекува.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари