IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

7 храни, които понижават холестерола

8 февруари 2017 06 00

Препоръчително е да ги включим в менюто си

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Докато някои храни могат да повишат нивата на „лошия“ LDL холестерол в кръвта, други имат точно обратния ефект – понижават го.

Ето кои храни не съдържат холестерол и е препоръчително да ги включим в хранителния си режим...

1. Картофи

Стига да не са пържени, картофите съдържат 0 г холестерол. Препоръчително е да се консумират варени.

2. Домати

Те са с високо съдържание на ликопен, който може да понижи нивата на „лошия“ холестерол в организма. Затова следва да добавим домати към салатата, сандвича или основните ястия. Бихме могли също и да ги консумираме под формата на сок.

3. Спанак

Спанакът съдържа редица хранителни вещества, включително и полезните за сърдечносъдовото здраве фибри и фитостероли. В него не се съдържат мазнини, което го прави идеална храна, която да включим към ниската на холестерол диета.

4. Бобови култури

Боб, леща и грах не само съдържат 0 г холестерол, но са и богат източник на фибри. Не бива да се колебаем да ги добавяме в различните видове паста и салати.

5. Авокадо

Богатият на омега-3 мастни киселини плод е полезен за здравето на сърцето. Според някои изследователи хранителните вещества, намиращи се в авокадото, могат да намалят нивата на „лошия“ LDL холестерол.

6. Соеви зърна

Те са ниски на наситени мазнини, богати са на фибри и без холестерол. Консумацията на соевите зърна не само повишава приема на протеини, но и намалява нивата на холестерола с 8 – 10%.

7. Чесън

Консумацията на чесън също е сред естествените начини за понижаване нивата на холестерола, което на свой ред намалява и риска от сърдечно заболяване.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари