IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 неща, които езикът издава за здравето

26 май 2017 08 10

За какво да следим?

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Езикът също може да издаде здравословното ни състояние, стига да можем правилно да разчитаме някои от характерните признаци. Там могат да се открият симптоми, сигнализиращи за състояния от гъбична инфекция до рак. Ето какво поясняват специалисти в областта. 

1. Бяло покритие по езика

Това може да означава, че има наличие на гъбична инфекция. Често срещана е сред малките деца, засяга също така и хората с диабет, страдащите от автоимунни заболявания и по-възрастните хора.

2. Червени лезии

Упоритите червени лезии могат да бъдат признак на кожен рак. Те могат да се объркат с херпеси, затова не бива да забравяме, че херпесите преминават в рамките на две седмици, а червените лезии, които не изчезнат, могат да бъдат признак за по-сериозно състояние.

3. Чувство на парене

Ако се появи чувство на парене по езика, то може да се дължи на хормоналните промени в организма по време на менопаузата. Алергия към пастата за зъби също може да е причина за парене на езика. 

4. Подутини и неравности по езика

Това състояние е доста често срещано и може да се свързва с внезапно свиване на вкусовите „пъпки“, в които се намират рецепторите. Макар то да е безвредно, може да бъде болезнено.

5. Рани

Ако забележим болезнени рани на езика си, това може да означава, че сме изложени на голям стрес. Добрата новина е, че те изчезват в рамките на две седмици и не са заразни. Препоръчително е все пак да се консултираме с лекар, за да се уверим, че не става дума за силно заразителна настинка.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари