IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 причини за сутрешно главоболие

12 юни 2017 11 10

Твърде малко или прекалено много сън на пример

Снимка: pexels.com

Снимка: pexels.com

Определено едно от най-неприятните неща, които могат да ни се случат сутрин, е да се събудим с главоболие – точно когато очакваме да сме починали и презаредени. Оказва се, че има дълъг списък с причини, отговорни за това неразположение сутринта. Кои са най-разпространените?

1. Спали сме прекалено дълго

Да, нуждаем се от 7 – 8 часа сън всяка нощ, но ако спим повече от 9 часа, това може да предизвика сутрешно главоболие. Докато спим, може да се понижат нивата на серотонина в мозъка, което от своя страна крие риск от намаляване на притока на кръв към него. Крайният резултат е главоболието.

2. Прекалили сме с алкохола

Не е никаква тайна, че консумирането на големи количества алкохол вечер и през нощта може да доведе до силно главоболие сутрин. Дори няколко напитки могат да причинят дехидратиране на организма, да намаляват притока на кръв към мозъка и съответно да предизвикват главоболие.

3. Спали сме много малко

Когато сънят ни е недостатъчен, в организма се повишават нивата на хормоните на стреса, което повишава и сърдечната честота, кръвното налягане и води до главоболие. Имаме нужда от 7 – 8 часа сън, за да функционираме нормално.

4. Депресирани сме

Главоболието, свързано с депресията, може да ни засегне по всяко време на деня, но е възможно и да „атакува“ сутринта. Депресията често пречи на съня ни, което може да е допълнителна причина за поява на главоболието.

5. Прекалили сме с кофеина

Когато консумираме много кафе и не спим в адекватното време, можем да се събудим със силно главоболие. Ако сме сред заклетите любители на кафето, е по-вероятно да бъдем засегнати от този вид неразположение.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари