IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кафето и чаят предпазват от диабет

11 октомври 2017 12 30

Почитателите на топлите напитки с по-нисък риск да развият болестта

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

За хората, които пият редовно кафе или чай, рискът да развият диабет е по-нисък, пише Daily Express.

Изданието се позовава на резултатите от австралийско изследване. Авторите му от университета на Сидни смятат, че резултатите от проучването им откриват нови насоки за превенция на болестта.

Специалистите са установили, че за хората, които пият три до четири чаши кафе дневно, рискът от развитие на диабет е с до 25 процента по-нисък, отколкото за индивидите, които не консумират ободрителни напитки. С подобен ефект е свързана и консумацията на чай.

„Въпреки че е твърде рано да препоръчваме повишена консумация на тези напитки, идентифицирането на активните съединения в тях потенциално открива нови терапевтични пътеки за превенция на диабет.

За хората, които консумират повече от три или четири чаши кафе дневно, ползата е още по-голяма и достига до 40-процентно понижение на риска от болестта за пиещите над шест чаши на ден.

Интересното е, че с подобен ефект е свързана и консумацията на чай и безкофеинови горещи напитки. Това ни кара да смятаме, че превантивният ефект не се дължи основно на кофеина, както се смяташе досега“, казва ръководителката на изследователския екип Рейчъл Хъксли.

За целите на изследването специалистите са анализирали 18 проучвания, посветени на връзката между горещите напитки и диабета, и обхванали над 450 000 души. Дали кафето е филтрирано или не, или чаят е с добавено мляко, не оказва влияние върху превантивния ефект.

Откритието оборва предишно проучване, според което добавянето на мляко към чая понижава защитното му действие срещу диабет. Специалистите отбелязват, че зеленият и черният чай, и чаят улонг (улун) съдържат микронутриенти, които могат да стимулират инсулиновата активност.

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари