IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ключът към отслабването е балансираното хранене, а не спортът

25 октомври 2017 07 20

Защо пълнеем през есента, обяснява диетолог

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

„Повечето хора се хранят и съчетават храните неправилно, като например прехранването вечер след работа. Не се пълнее от прекалено много хранене, а от нехранене и след това рязко хранене комбинирано с различни емоции“, отбеляза диетологът Огнян Симеонов в студиото на „България сутрин“.

Според него с настъпването на зимата е нормално да се пълнее малко повече или леко да се обездвижим. Хората се чувстват напълнели и уморени, защото не се хранят по правилния начин, прибави още той.

Как да се справим с пълнеенето?

„Може да преборим пълнеенето, когато се научим да се храним балансирано и да изяждаме по-големи количества храна на сядане. Когато се наядем, продуктивността ни скача. Хората, които мислят позитивно и се хранят добре, живеят щастливо“, посочи Симеонов пред Bulgaria ON AIR.

„Движението не е чак толкова голяма част от слабеенето. По-важно е правилното съчетаване на храните, а спортът е за по-добър тонус. Ако сме с много килограми е противопоказно да спортуваме, докато не отслабнем. Ако все пак решим да спортуваме, трябва да е по начин, който щади ставите“, категоричен бе диетологът.

Липсата на витамин B12

По думите на Огнян Симеонов голяма част от умората между сезоните се дължи на липсата на витамин B12.

„Над 90% от хората имат дефицит от B12, но когато се изследват се заблуждават от референтните стойности. 550 пикомола/милилитър е нормалното количество витамин в тялото. Инжекционният вариант е най-добрият за набавянето на този витамин. Но може да се набави и чрез консумация на черния дроб на тревопасните“, препоръча хранителният експерт.

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари