IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да премахнем шкембето? Трудна работа, казват специалисти

26 октомври 2017 08 40

Стрес, недоспиване, но и прекомерни тренировки

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Едно от най-сложните постижения в борбата с килограмите е да се разделим с порасналото шкембе. Според специалисти, това е една от най-трудните задачи, а причините са няколко.

Т. нар. „бирено“ коремче при мъжете също така се оказва и най-опасно, пише Daily Star, позовавайки се на британски учени.

Когато прекаляваме със захарта

Плодовете и зеленчуците са полезни за здравето, но понякога могат да доведат до натрупване на излишно тегло, тъй като имат високо съдържание на естествени захари.

В нискомаслените продукти се съдържат повишени количества добавена захар, така че е препоръчително да четем внимателно етикетите на храните.

Стрес

Когато човек е под напрежение, се отделя стресовият хормон кортизол, който може да доведе до натрупването на повече мазнини в коремната област. Поради тази причина експертите препоръчват да отделяме време за разпускане през деня, например 10 минути йога или медитация.

Недоспиване

Липсата на достатъчно сън – между седем и девет часа през нощта, може да повлияе негативно върху отслабването. Причината е, че в резултат на недоспиване се повишават нивата на хормоните на глада и намаляват тези на хормоните, които ни карат да се чувстваме сити.

Недостатъчна консумация на протеини

Протеините осигуряват по-продължително усещане за ситост и са отлични съюзници в борбата срещу излишното тегло. Те допринасят за изграждането на мускулни тъкани. Известно е, че колкото повече мускули имаме, толкова по-лесно изгаряме мазнините.-

Неправилни тренировки

Фокусирането само върху коремната област няма да ни осигури осанката на мечтите. Експертите препоръчват на желаещите да отслабнат да насочат вниманието си към цялото тяло.

Прекомерни тренировки

Прекаляването с тренировките може повече да навреди, отколкото да помогне за отслабване. Човешкото тяло се нуждае от здравословен баланс между тренировка и почивка. Прекаляването с упражнения пречи на тялото да се отърве от излишните мазнини. Тренировките без почивка оказват влияние върху стресовия хормон кортизол и съответно до натрупване на повече мазнини в коремната област.

Рязка диета

Здравословното хранене и промените в начина на живот са препоръчителни за хората, които искат да отслабнат. Ударните диети обаче не са най-добрият съюзник. „Приемът на твърде малко калории по-скоро вреди, отколкото помага. Ако ограничим драстично калорийния прием, тялото влиза в режим на гладуване. В резултат на това се забавя метаболизмът и отслабването става по-трудно“, допълва експертът.

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари