IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тези храни не бива да държите в хладилника

19 декември 2017 06 00

Мнозина слагат там почти всеки хранителен продукт

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Поставянето на храната в хладилника или фризера е много удобно средство за запазване на качеството ѝ. Оказва се обаче, че този метод е ефективен само в случаите, когато смятаме да консумираме храната след кратко време, например на следващия ден. Има много хранителни продукти, включително пресни плодове и зеленчуци, които значително влошават качеството си при продължителен престой в хладилника.

И понеже не във всяка къща има вечно гладни тийнейджъри, които бързо да „опустошават“ храната, добре е да се знае кои са продуктите, които трябва да изяждаме приоритетно, за да не се налага да престояват дълго в хладилника.

Специалистите, които изследват състава на храните, са определили десетки продукти, които при няколкодневен престой в хладилник или фризер губят голяма част от хранителната си стойност. Много от тези продукти присъстват редовно на трапезата ни и се оказва, че грешим като допускаме прекалено дългия им престой в хладилника.

Банани – доказано е, че биоактивните им съставки се запазват в активна форма за много по-дълго време, когато бананите се държат на стайна температура. Дългият престой на банана в хладилника не само ще унищожи някои от тях, но и ще прекъсне зреенето на плода, ускорявайки гнилостните процеси.

Картофи – добре познат факт е, че картофите трябва да се съхраняват на тъмно и хладно място. Хладно, да, но не и мразовито. В условията на ниски температури в хладилника и фризера част от скорбялата в картофите може да се трансформира в по-прости захари, които подхранват растежа на бактерии, които бързо повреждат зеленчуците и може да доведат до хранително натравяне след консумацията им.

Кои други храни не бива да държите в хладилника, четете на Puls.bg

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари