IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Внимавайте с драстичните диети, отразяват се на сърцето

6 февруари 2018 10 20

Вижте какво съветват учените

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Драстичните диети могат да влошат работата на сърцето, защото увеличават натрупаните около него тлъстини, съобщи в. „Сънди телеграф“, позовавайки се на британски учени.

Учени от Оксфордския университет изследваха с ядрено-магнитен резонанс ефекта от диетите с по-малко от 800 калории дневно върху работата на сърцето и разпределянето на тлъстините в корема, черния дроб и сърдечния мускул.

Тези диети са ефикасни за отслабване, те намаляват кръвното налягане и обръщат диабета.

Резултатите от изследването на британските учени показаха, че след една седмица на диета с от 600 до 800 калории дневно, общите телесни мазнини, висцералните мазнини и мазнините в черния дроб намаляват средно с 6, 11 и 42 процента.

Това значително подобрява инсулиновата резистентност и стойностите на общия холестерол, триглицеридите, глюкозата и кръвното налягане. Съдържанието на мазнини в сърцето обаче се увеличава с 44 процента, а сърдечната функция значително се влошава, включително и способността на органа да изпомпва кръв.

„Метаболитните подобрения при диетите с много малко калории, като намаляване на чернодробните мазнини и обръщане на диабета, се очаква да подобряват и функцията на сърцето. Тя обаче се влошава през първата седмица, преди да почне да се подобрява. Заради внезапното намаляване на калории от различните органи се изпускат мазнини в кръвта. Те се поемат от сърдечния мускул. Това влошава функцията му. След периода, през който тялото се приспособява към драстичните ограничения обаче функциите на сърцето се подобряват“, обясни д-р Дженифър Рейнър от екипа.

Учените препоръчват на хората със сърдечни проблеми да се посъветват с лекар, преди да предприемат драстична диета.

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари