IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дерматолог: Вечерното къпане – по-полезно от сутрешното!

8 февруари 2018 13 40

Облекчава стреса, подобрява съня, обяснява специалист

Снимка: Pexel

Снимка: Pexel

Душът рано сутрин освежава и подобрява работоспособността, а вечерният е полезен за съня. Американски дерматолози препоръчват да се къпем в края на деня, за да отмием потта, мазнините и алергените, пише Daily Mail.

Освен по-добър сън, вечерният душ осигурява по-здрава кожа. Според специалисти, ако човек работи и е навън по цял ден, вечерта кожата е покрита с всякакви алергени, които могат да я раздразнят. Затова е по-добре те да бъдат почистени за през нощта.

Тогава кожата се регенерира, мъртвите клетки падат и се изграждат нови. Д-р Самър Джейбър обяснява, че е особено важно да бъде измито лицето, за да не остават мазнини по възглавницата вечер, тъй като те предизвикват акне.

По думите на специалиста, вечерният душ регулира телесната температура и подобрява съня. Научно е доказано, че един душ 90 минути преди лягане първо затопля, а след това охлажда тялото.

Къпането вечер облекчава и стреса, защото намалява нивата на кортизола – стероиден хормон, който помага на тялото да реагира на натоварване, регулира кръвната захар и преборва инфекциите.

„Тялото естествено се охлажда с настъпване на времето за лягане. Душът изкуствено покачва температурата и позволява по-бързо охлаждане, което ускорява настъпването на съня“, казва д-р Джанет Кенеди.

Вечерният душ също намалява напрежението в мускулите. Къпането два пъти дневно не е толкова лоша идея, ако е за по-кратко от 10 минути и водата е хладка. За мъжете, които се бръснат, сутрешният душ не е лоша идея, защото топлината отваря порите и така се предотвратява врастването на космите.

Същото важи и за жените, които се бръснат. Дерматолозите са единодушни, че за кожата е по-полезна хладката вода. Горещата намалява влагата в епидермиса и отнася много от естествените лубриканти.

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари