IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не пийте чая горещ, ако сте пушач

9 февруари 2018 06 00

Изследователи установиха рискове за здравето

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Пиенето на горещ чай се асоциира с повишен риск от рак при пушачите според заключението от китайско научно проучване. Само по себе си тютюнопушенето е основен рисков фактор за развитие на злокачествени заболявания, но опасността се повишава допълнително под влияние на определени фактори, дори наглед безобидни такива.

Резултатите от проучването сочат, че хора, които пушат редовно по около кутия цигари дневно, са изправени пред много по-висок риск от рак на хранопровода, ако ежедневно консумират и горещ чай.

Ракът на хранопровода, или езофагеален карцином, е сред най-често диагностицираните ракови заболявания при страстни пушачи. Това е напълно обясним феномен с оглед на това, че органите около гърлото първи влизат в досег с токсините от цигарения дим. Учените установяват, че в комбинация с ефекта от горещия чай това токсично действие се мултиплицира. Успоредно с това и рискът от рак на хранопровода нараства.

Според данните на китайските учени рискът от рак на хранопровода при пушачи, които ежедневно консумират чая си горещ, става около 5 пъти по-висок.

Проучването е проведено в Китай с конкретната цел да установи ефекта на чая при пушачите. Успоредно с Япония, Китай е страната с най-изявени традиции в чаените церемонии. Предишни проучвания са доказали много благоприятното действие на чая при различни здравословни проблеми, но гореспоменатото изследване е сред първите, които показват и негативните последствия от него в определени ситуации.

Повече за изследването четете на Puls.bg

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари