IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво трябва да знаем за зъбите?

19 февруари 2018 06 00

Любопитни и интересни факти

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

За какво служат зъбите? Зъбите имат много функции в устата ни, те помагат да разкъсаме храната и да я сдъвчем, когато се храним. Те ни помагат да говорим и да произвеждаме различни звуци.

И не на последно място, зъбите придават формата на лицето и ни даряват с красива усмивка.

В човешката уста има 4 зъбни групи с тяхната конкретна функция:

- Резците са зъбите в предната част на зъбната редица. Те биват 2 централни и 2 странични за всяка челюст. Те са остри и помагат за разкъсването на храната.

- Кучешките зъби/канини се разполагат до страничните резци. Това са най-силните зъби в устната кухина. Тяхната функция е да откъсват храната.

- Премоларите следват кучешките зъби. Те имат добра дъвкателна повърхност, с което извършват раздробяването и стриването на храната.

- Моларите са групата зъби, които се разполагат най-назад в зъбната редица. Те имат голяма дъвкателна повърхност, подпомагат дъвкането и раздробяването на храната на малки парченца.

Кога пониква пълният набор от зъби?

Първите зъби на човека са млечните зъби или т. нар. временни зъби. Първият млечен зъб пониква на 6-месечна възраст и до към 2-рата година от живота на детето се появява пълния брой временни зъби. Временните зъби са 20 на брой, като характерното за тях е, че липсва една от зъбните групи – тази на премоларите. Тези зъби започват да падат към 6-годишна възраст и постепенно се заместват от постоянните.

Още по темата можете да прочетете в puls.bg

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари