IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма смисъл от здравословно хранене, ако прекалявате със солта

7 март 2018 06 00

Злоупотребата предизвиква инфаркт и инсулт

Снимка: pexels.com

Снимка: pexels.com

Хората, избрали здравословното хранене като начин на живот трябва да избягват и прекомерната употреба на сол. Това обясняват специалисти, цитирани от Daily Express.

Изследване с участието на учени от лондонския Импириъл колидж показва, че хората, които консумират най-големи количества сол имат по-високо кръвно налягане, независимо от това колко здравословно се хранят.

От резултатите от проучването става ясно, че хората много внимателно трябва да наблюдават и редуцират приема си на сол. Според тях дори производителите трябва да ограничат съдържанието ѝ в продуктите си.

Високото кръвно налягане засяга един на четирима възрастни индивиди във Великобритания и се свързва с повишен риск от редица здравословни проблеми, сред които инфаркт и инсулт. За целите на настоящото изследване, публикувано в сп. „Hypertension“, са анализирани данни за над 4000 души от Великобритания, САЩ, Япония и Китай.

Учените са изследвали концентрациите на натрий и калий в проби от урина на участниците, както и приема на над 80 хранителни вещества, за които се смята, че понижават високото кръвно налягане – например витамин С, фибри, омега-3 мастни киселини.

Изследователите са открили зависимост между високото кръвно налягане и повишения прием на сол дори при хора, които си набавят големи количества калий и други понижаващи кръвното вещества.

Оказало се, че хранителните продукти, съдържащи въпросните вещества, не противодействат на повишаващия кръвното налягане ефект от солта.

Препоръчителният максимален дневен лимит за прием на сол от възрастен индивид във Великобритания е 6 г или около една чаена лъжичка. Специалистите са установили, че средният прием на сол сред всички участници в изследването е 10,7 г. на ден.

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари