IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Храненето навън – по-вредно от домашно приготвеното ястие

30 март 2018 11 00

Учени говорят за подценяван факт

Снимка: Pexels

Снимка: Pexels

Храненето навън е по-вредно за здравето в сравнение с домашно приготвената храна

Хората, които се хранят навън, са с по-високи нива на токсични химикали, наречени фталати, съдържащи се в пакетирани и преработени храни, в сравнение с онези, които консумират домашно приготвена храна, пише ЮПИ.

Учени от университета „Джордж Вашингтон“ и Калифорнийския университет в Бъркли установиха, че хората, които консумират повече бързи закуски или ястия в ресторанти и кафенета, са с близо 35 на сто по-високо ниво на фталатите в сравнение с онези, които заявяват, че сами готвят консумираната от тях храна.

В изследването, публикувано в Environment International, участвали 10 253-ма души на 6 и повече години между 2005 и 2014 г. Те били запитани какво са консумирали 24 часа преди да бъдат интервюирани.

Около 61 на сто от участниците отговорили, че предишния ден са се хранили навън. Тогава им били взети проби. Било констатирано значително повишаване на нивото на токсините у участниците от всички възрастови групи, които са се хранили навън.

То било с 55 на сто по-високо у тийнейджърите, които консумирали ястия в ресторанти. Някои храни, като чийзбургери и сандвичи, са с 30 на сто по-голямо съдържание на фталати, ако са купени в ресторанти или кафенета.

„Бременните, децата и тийнейджърите са по-уязвими към токсичния ефект на влияещите върху хормоните химикали – отбелязаха учените. – Затова е важно да се открият пътища да се ограничи излагането им на тези химикали.“

„Изследването навежда на мисълта, че домашно приготвената храна е по-малко вероятно да съдържа голямо количество фталати – химикали, свързани с проблеми с плодовитостта, усложнения при бременност и други здравни проблеми – заяви Ейми Зота от университета „Джордж Вашингтон“. – Резултатите показват, че храненето навън е важен и подценяван досега източник.

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари