IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Затлъстяването – опасно, но пък предпазва от инфекции

30 май 2018 05 00

Рискът от смърт – значително по-малък

Снимка: Pexel

Снимка: Pexel

Затлъстяването е свързано с риск от редица заболявания, но може също да бъде от полза за здравето, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

Ако човек е затлъстял или с наднормено тегло и е хоспитализиран заради инфекциозна болест, рискът от смърт за него ще е наполовина по-малък, увериха датски учени. За целите на изследването Зигрид Грибсхолт и колегите ѝ от отделението по клинична епидемиология в университетската болница в Орхус събрали данни за над 35 000 пациенти, които били настанени в болница заради инфекции между 2011 и 2015 г.

Било проследено дали телесното тегло на пациентите е повлияло върху риска от смърт три месеца след хоспитализирането им. Учените констатирали, че за пациентите, чието телесно тегло е по-ниско в сравнение с показателите за нормално тегло, рискът от смърт е 2 пъти по-голям, отколкото за хората с нормално тегло.

Това изглежда било свързано с неотдавнашна загуба на телесно тегло вследствие на заболяване. Рискът от смърт не се увеличил за пациентите с ниско телесно тегло, които наскоро не са отслабнали.

Учените били изненадани, че за пациентите с наднормено тегло рискът от смърт бил с 40 на сто по-малък, а за затлъстелите пациенти – с 50 на сто по-малък, в сравнение с хората с нормално тегло.

Що се отнася до затлъстелите пациенти, някои фактори, като неотдавнашни промени в телесното тегло или тютюнопушене, имали малък ефект върху риска от смърт.

„Наднорменото тегло и затлъстяването са свързани със значително намаляване на риска от смърт“, отбелязаха учените. Резултатите от изследването бяха представени на неотдавнашния Европейски конгрес за затлъстяването във Виена.

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари