IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шоколад за закуска – защо не?!

15 юни 2018 07 40

Помага в борбата с килограмите, твърдят учени

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Смята се, че прекалената консумация на шоколад е вредна за здравето и води до натрупване на излишни килограми. Но учени от Тел Авив опровергават напълно това твърдение. Според тяхното проучване, похапването на няколко парченца шоколад и други сладки изделия рано сутрин, когато метаболизмът е по-силен, е най-добрият начин да изгорим няколко калории.

Бисквити или шоколад за закуска? И в двете има протеини и въглехидрати, които намаляват апетита ни за сладко по-късно през деня. Учените са изследвали 193 души, част от които не са диабетици, а останалите – със затлъстяване. Разделили ги на две групи. Едната била подложена на нисковъглехидратна диета, при която закуската била от общо 300 калории. А другата – на балансирано хранене със закуска от 600 калории, включваща шоколадов кейк, пише „Telegraph“.

В края на проучването групата, която била на закуска с шоколад, е свалила повече килограми от тази, която е подложена на нисковъглехидратна диета. „Участниците на нисковъглехидратната диета не са доволни от постигнатите резултати, докато тези от другата група споделят, че закусвайки с шоколад, по-късно нямат нужда от сладко. По този начин не са натрупали допълнително калории“, споделя проф. Даниела Якубович от Университета на Тел Авив.

Избягването на шоколада или премахването му от менюто може да ни навреди още повече, смятат учените. Причината е, че ние не го поглъщаме, но той ни е в ума. Така се измъчваме още повече и може да качим килограми чрез други храни, с които го заместваме. Едно-две блокчета шоколад или шоколадов десерт на закуска зареждат тялото с енергия за дългия работен ден. Освен това регулират нивото на хормона грелин, който отговаря за глада.

Черният шоколад е най-полезен:

- подобрява настроението;
- увеличава мозъчната активност;
- намалява стреса и депресията;
- съдържа здравословни мазнини;
- действа като антиоксидант;
- облекчава предменструалния синдром.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари