IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4 признака, че се нуждаете от магнезий

21 юни 2018 12 30

Имате ли мускулни крампи?

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Магнезият е минерал, който може да си набавим чрез различни храни. Неговата основна роля е да се грижи за нервната и мускулната система. Той разпределя сигналите до нервните клетки, стимулира процеса на производство на белтъчини, отговаря за регулацията на сърдечния ритъм. Но когато неговото ниво в тялото намалее, здравословното състояние на човека се влошава. 

Отпадналост, умора, главоболие, са част от симптомите, които може да усетите, ако имате дефицит на магнезий в организма. Но те могат да се дължат и на други фактори. Ето още неща, с които тялото ще ви сигнализира, че се нуждаете от минерала: 

Депресия

Няколко проучвания доказват, че има връзка между липсата на магнезий и депресията. Колкото по-високи са нивата на минерала в организма, толкова повече е и наличието на калция и глутамат. Те подпомагат нормалната функция на мозъка. 

Много хора с автоимунни заболявания или генетични мутации имат по-ниски нива на витамини и минерали. При тях често се срещат липса на настроение и депресия. 

Мускулни крампи

Тежестта в краката и мускулните крампи също за знак за понижено ниво на магнезий в тялото. Но хората, които имат този проблем, могат да страдат и от липса на калций. Затова е добре да приемат комбинирани добавки, но след предписание на лекар. 

Отпадналост

Болката и слабостта в мускулите също не бива да се пренебрегват. Те могат да са причинени от настинка или грип, но ако не отшумят след няколко дни, със сигурност са алармиращ симптом за липсата на магнезий в тялото. 

Високо кръвно 

Високото кръвно се дължи на много и различни медицински състояния, но и на понижено количество на магнезий. Минералът контролира кръвното налягане и когато то рязко се покачи, със сигурност е по-добре да проверите нивото му с изследване. 

Хипертония, атеросклероза и остеопороза са по-сериозните заболявания, които се появяват, ако човек има понижено ниво на магнезий и не приема добавки и храни, които го съдържат. Младите хора и по-възрастните, подложени на стрес и по-голямо физическо натоварване на работното място, както и бременните, са най-застрашени от дефицит на магнезий. Затова трябва да пускат контролни изследвания за нивото му всеки месец или поне на 3 месеца. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари