IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плуването в басейн крие риск от инфекции

13 юли 2018 05 00

Може да причини диария

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Плуването в басейните е едно от летните удоволствия и добър вариант да избягаме от жегата. Но както повечето знаем, водата в тях крие рискове за здравето.

Установено е, че близо 80% от всички бактериални инфекции са причинени именно от водата в басейните. За тази цел публичните басейни трябва да бъдат лицензирани. Освен това, трябва да се проверяват безопасността на оборудването и водопроводните стойности. Задължително е следенето на нивата на химическия състав ежедневно и воденето на дневник за добавените химикали. Дори и всичко да е изрядно, отново е възможно да се развие инфекция, но тази вероятност е сведена до минимум.

Влизайки в басейна, ние споделяме както водата, така и микробите с всички останали хора вътре. Тези бактерии при здрави хора най-често са от вида Ешерихия коли (E.coli). Последните са нормални обитатели на дебелото черво, но попаднали през устата – при поглъщане на вода по време на плуване, може да предизвикат проблеми на гастроинтестиналния тракт – от болка и неразположение до тежка диария и загуба на течности. Някои щамове Е. коли са особено опасни. Такива са Е. коли O157: H7, които произвеждат токсини и атакуват стената на червата, предизвиквайки кървава диария.

Хлорът и другите химикали помагат да се неутрализират някои от тези микроби, но много от огнищата са причинени от криптоспоридиум (Cryptosporidium parvum) – малък паразит, който е защитен от обвивка, предпазваща го от действието на хлора в рамките на десетина дни в хлорна среда. Това означава, че дори добре поддържаните басейни са разпространители на паразита.

Още за вредите от ползването на басейн ще намерите в Puls.bg

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари