IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йога асани за по-здрави глезени

9 август 2018 05 00

Намаляват риска от травми

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Едни от най-често травмираните стави в тялото са тези на глезените. Това не е случайно като се има предвид, че те участват в разпределянето на тежестта на тялото. Много е вероятно да бъдат травмирани по време на спорт или чрез внезапно усукване. Тези малки телесни стави имат основна функция да поддържат правилното движение на краката при ходене или спортуване.

За да се избегнат травми на глезени като счупване или навяхване е препоръчително да се правят упражнения за тяхната стабилност и гъвкавост. Йога има най-голям ефект върху цялото тяло, защото заздравява връзките и тренира мускулите.

Ето няколко изключително полезни асани:

Стол (Уткатасана) за загряване на глезените

Застанете изправени с прав гръб, прилепнали стъпала и ръце на кръста. Сгънете краката в коленете, без да ги отделяте едно от друго и повдигнете ръцете нагоре. Приберете опашната кост навътре и изпънете гърба. За правилно изпълнение на асана може да се коригирате сами като погледнете надолу. Трябва да виждате пръстите на краката – така тежестта е върху петите. Ръцете са изпънати и са на нивото на ушите.

Орел (Гарудасана) за заздравяване на глезените

Застанете в права позиция. Сгънете леко краката в коленете. Повдигнете десния крак и го усучете около левия така, че пръстите на десния крак да се застопорят на левия прасец. Усучете ръцете като повдигнете лактите на нивото на раменете. Останете в позата за няколко вдишвания и после повторете с другия крак.

Още йога асани за по-здрави глезени ще намерите в Puls.bg

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари