IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нуждаете се от витамини и фибри, яжте тиквички

16 август 2018 12 00

Кои са ползите от консумацията на зеленчука?

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Тиквичките са нискокалоричен зеленчук, който често се препоръчва от диетолозите за консумация през лятото. Приготвени на скара, пара или във фурната, те са идеални за здравословен обяд или вечеря за хора, които искат да свалят няколко килограма или спортуват. 

Ето няколко основни причини да включите тиквичките в менюто си:

В зеленчука има витамините А, В и С, въглехидрати, протеини и диетични фибри. Той съдържа значителни количества калий, манган, фолиева киселина, магнезий, фосфор, омега-3 мастни киселини и бета-каротини. Всички тези вещества носят своите ползи на организма. 

Редовното спортуване и правилният хранителен режим могат да ви помогнат да влезете във форма. Тиквичката е сред зеленчуците, които може да ядете няколко пъти в седмицата без да се притеснявате, че ще напълнеете (само не я пържете). В 100 г сурови тиквички има само 16 калории. Приемът на зеленчука засища много добре, освен това зарежда тялото с вода и фибри. 


Няколко проучвания, основаващи се на резултати от екстракти от тиквичка, показват че микроелементите в нея са много полезни за мъжкото здраве, например при заболявания на простата. 

Храните като тиквичката, богати на фибри, спомагат за намаляване на риска от развитие на тумори, причиняващи рак на дебелото черво. Витамин С, фолиевата киселина и бета-каротините в зеленчука предпазват клетките от вредните химикали. Те имат и противовъзпалителни средства. 

Веществата в зеленчика като манган и витамин С защитават сърдечно-съдовата система. Това доказва проучване в САЩ през 2016 г. Според него хората, които консумират по-често тиквички, са с по-малък риск от развитие на атеросклероза. Учените са на мнение, че сдържанието на магнезий значително намалява риска от инфаркт и сърдечен удар. В комбинация с калий, той понижава високото кръвно налягане. 

Източник: IStockphoto

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари