IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Специалисти обясниха коя е най-пълноценната храна за бременните

17 август 2018 10 00

Оказа се, че това са яйцата

Снимка: Pexels

Снимка: Pexels

Най-пълноценната храна за бременните се оказаха яйцата. Според британски лекари те намаляват вероятността от преждевременно раждане, ниско тегло на бебето и депресия на майката, съобщи в. "Daily Mail".

Специалистите уточняват, че богатият хранителен състав на яйцата осигурява повече от важните за бременните витамини и минерали, като желязо, йод, вит. В12, вит. D, фолати.

Изводите идват след направени 18 изследвания на темата бременност и консумация на яйца.

"Яйцата съдържат протеини, лесноусвояеми хранителни вещества, те са един от малкото естествени източници на вит. D, който е много важен за бременните - обясни диетоложката Кордилия Удуърд от авторския екип. - Те съдържат също малки количества мастни киселини с дълги вериги, характерни за морските храни, които се свързват с по-голямо тегло на бебето, по-нисък риск от преждевременно раждане и намалена опасност от депресия за майката".

Желязото в яйцата е много важно за бременните жени, защото обикновено те страдат от недостиг на минерала, което води до силна умора. Само едно яйце дневно осигурява цялото необходимо количество от вит. В12 за бременните, а той освен че е важен за нервните клетки и кръвта, участва в синтеза на ДНК - генетичния материал за всички клетки, включително и тези на растящия фетус.

Учените обясняват, че две яйца дневно осигуряват 55 микрограма фолати, но с уточнението, че бременните жени пак трябва да пият добавки с фолиева киселина през първите три месеца.

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари