IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Детокс с чай: Кои билки да използвате?

4 септември 2018 11 20

Идеален за началото на есента

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Колкото и да не искаме да го повярваме, лятото си отива, за да отстъпи място на есента. С идването на новия сезон трябва да помогнем на тялото да се пренастрои за новите метеорологични условия и пречисти от натрупаните токсини. Сега е идеалното време за детоксикация – с определени храни или билки.

Ако през лятото сте му отпуснали края и сте били далеч от здравословното хранене, то в тялото ви са се насъбрали вредни вещества, които могат да причинят здравословни проблеми. Пиенето на чай от билки и спазването на определен хранителен режим ще ви помогнат да прочистите организма от тях.

Първата стъпка към детокса е ограничаването на месото за седмица. Задължително е един ден да приемате само вода, а през друг да бъдете само на плодове и зеленчуци. Пиенето на определени чайове се препоръчва, защото в тях има много антиоксиданти и липсва кофеин.

Има най-различни комбинации от чайове за детокс, които се предлагат на пазара. Много от тях са доста скъпи и не са по джоба на всеки. Ако искате все пак да пробвате прочистване с билки, първо пробвайте да си ги набавите сами. Ето кои са най-подходящи:

Хвощ – богат на микроелементи, които спомагат за заздравяването на ставите, костите и хрущялите. Чаят от растението детоксикира стомаха, намалява дискомфорта при язва.

Женско биле – слави се със своите антибактериални, противовъзпалителни, антивирусни и диуретични свойства. Отварата от растението успокоява лигавицата на стомаха, раздразнена от вредни храни, също така подпомага работата на надбъбречните жлези, която при много хора с автоимунни заболявания е нарушена.

Глухарче – елиминира отровните вещества, натрупани в черния дроб, жлъчката и далака. По-честата консумация на прочистващия чай подобрява работата на сърдечносъдовата система. Помага при болки в стомаха, продиктувани от лошо храносмилане.

Бял трън – подобрява функцията на черния дроб. Той е природен антиоксидант, който премахва токсините. Чаят от билката може да се пие от пушачи или хора, които са прекалили с алкохола, за да се пречистят.

Люцерна – съдържа протеин, магнезий, калций, желязо, фосфор, натрий, цинк, каротин, а също така есенциални аминокиселини, флавони. Богата е на витамините А, B1, B6, D, E и K. Растението съдържа също фибри, които подобряват работата на стомашно-чревния тракт. Отварата от него има алкализиращо действие и пречиства.

Бяла ружа – успокоява моментално стомашно-чревния тракт. Характерно за растението е, че съдържа аспарагин, пектин, танини, етерично масло, които намаляват количеството на вредните вещества в тялото.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари