IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доц. Карамфилов: Смяната на времето вреди на здравето

13 септември 2018 08 00

Засяга най-много нервната система

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Смяната на времето има негативно влияние върху организма. Това заяви пред Bulgaria ON AIR доц. Кирил Карамфилов от УМБАЛ „Александровска“. В студиото на „България сутрин“ той коментира как преминаването от лятно към зимно часово време се отразява на здравето ни.

„Много хора в ежедневния си живот не си дават сметка, че има много механизми, които адаптират организма ни от необходимостите от деня и нощта“, каза той и посочи, че данни от изследвания в ЕС и САЩ показват, че рискът от миокардния инфаркт се увеличава между 5 и 30 % в пролетната промяна.

Според доц. Карамфилов, най-засегнати от смяната на времето са хората в активна физическа възраст, които имат натоварен работен ден. По думите му, стресът от смяната на времето може да не се усеща от хората, но той съществува и се отразява силно върху нервната система, която е най-уязвима от връщането на стрелките.

„Някои хора имат по-трудна адаптация и именно затова е безсмислена тази смяна на времето. Всички изследвания казват, че промените на стрелките се отразяват неблагоприятно върху човешкия организъм. Няма значение дали ще запазим лятното или зимното часово време. Това е една добра вест за здравословния начин на живот“, смята специалистът.

Припомняме, че председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обеща смяната на времето да бъде премахната. Всяка държава членка може да реши сама кое часово време да приеме.

Още от разговора може да видите във видеото:

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари