IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смугли, с по-светла кожа... Какви партньори ни привличат?

4 юни 2018 15 00

Вижте мнението на психолозите

Снимка: Istock

Снимка: Istock

При избора на партньор, ние до голяма степен несъзнателно разчитаме на очевидни подсказки, смята британският антрополог и психолог Робин Дънбар.

От една страна, ние сме духовни същества и в партньора търсим сродна душа. Но човекът е и продукт на еволюцията и често се ръководим от редица съвети, за да оценим доколко партньорът отговаря на нашите желания. Често такива „съвети“ се обработват автоматично от мозъка, давайки само кратък отговор „да“ или „не“.

Високи или ниски?

Популярното мнение за привлекателността на високите мъже не е далеч от истината. Робин Дънбар и негов полски колега са анализирали данните на 4419 мъже от Вроцлав и са установили, че по-високите мъже са предпочитани за брак и имат повече деца, отколкото ниските. Височината се оказала дори по-предпочитан фактор от образование и място на раждане.

Мъжете пък са най-привлечени от жени на средна височина.

Лицето – огледало на гените

Мъжете и жените демонстрират забележителна последователност в предпочитанията си към партньорите. И те не познават никакви културни или национални граници. Жените предпочитат мъже с масивна брадичка, широки скули, големи очи, изпъкнали вежди и смугли. Всички тези признаци се формират под въздействието на високо ниво на тестостерон.

Тестостеронът обаче излиза „скъпо“ – увеличава натоварването на имунната система и по този начин намалява имунитета. Мъжете с високи нива на тестостерон са по-малко устойчиви на инфекции. В този смисъл мъжките особености на лицето служат като знак за добро качество на гените, тъй като те показват способността на тялото да се справи с всички стресове, които водят до повишено производство на тестостерон. Несъзнателната стратегия на една жена е да зачене дете от човек с най-добър набор от гени и след това да намери най-отговорния и грижовен баща.

Що се отнася до избора на мъжете – те се привличат от женски лица с малка брадичка, тънка горна устна, тесни скули, по-малки очи и по-светла кожа.

Женското непостоянство

Най-изненадващото откритие в хода на изследването е как женската оценка на мъжката привлекателност се променя по време на менструалния цикъл. По време на овулационната фаза, жените предпочитат мъжете с по-мъжествени и по-симетрични черти на лицето. Ярката мъжественост и симетрия показват добро качество на гените. Това привлича жените, когато са готови да заченат.

През останалото време обаче предпочитат партньори с по-женствени особености, които показват по-голямо внимание.

Силата на симетрията

Сериозни проучвания, проведени в университета в Албакърки, показват, че мъжете с по-симетрична физика имат повече сексуални партньори и извънбрачни взаимоотношения. И честотата на връзките не зависи от финансовото състояние. Освен това, с тези мъже жените е по-вероятно да преживеят оргазъм.

Учените обясняват това с факта, че симетрията се смята за важен знак за добро качество на гените.

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари