IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парите – основна причина за провала на много връзки

2 юли 2018 15 00

Когато един от двамата взима повече...

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Когато взаимоотношенията между двама души се задълбочат, най-нормалното нещо е те да заживеят заедно. Колкото и да е хубаво да заспивате и се събуждате заедно, да готвите, да гледате телевизия или просто да си почивате в новото ви жилище, скоро започват битовизмите, които могат да скапят романтиката. Подялбата на разходите е един от най-досадните. Вие сте свикнали да спестявате, а човекът до вас е с „по-широки пръсти“ и това ви влудява или обратното...

Парите или вечният въпрос каква сума да отива за харчене и каква за спестяване, е един от основните виновници за провала на голяма част от зрелите връзки. Това смятат много брачни консултанти. Според тях мъжете се депресират и не се чувстват комфортно, ако половинките им изкарват повече пари от тях на месец. От друга страна, има и жени, които са свикнали да бъдат независими и дори и да се обвържат, не позволяват да ги издържат, което понякога е обида за по-силния пол.

Как да не позволите на парите да провалят взаимоотношенията с партньoра ви?

Приходи/разходи

Може да сте свикнали да харчите или спестявате, но когато започнете връзка, първо седнете с половинката и двамата обсъдете подробностите около вашите общи приходи и разходи. Ако ще живеете заедно и търсите квартира, помислете какъв е общият ви месечен доход, каква част да отделите за наем и каква за разходи като сметки за ток, вода, храна, интернет и други.

Най-лесният начин да не се карате за пари, е още от самото начало да бъдете честни и споделите колко взимате, имате ли някакви кредити или други по-големи разходи. А спестяването може да стане с течение на времето. Вижте как ще се справяте с разходите първите месеци и ако ви остават излишни пари, ги насочете към нова покупка, почивка и други.

Купуване на жилище/под наем

Повечето двойки се нуждаят от самостоятелно жилище. Ако нямат възможност да си го купят на момента, живеенето под наем е добър вариант. Когато ви се наложи да избирате такова, не се хвърляйте на първата обява. Поговорете с половинката и набележете няколко основни неща – каква сума може да отделите, колко голямо да е жилището, бихте ли искали да направите компромис с квартала за сметка на цената, искате ли да има обзавеждане или не... Винаги се допитвайте до мнението на другия, за да няма противоречия по-късно. Същото важи и при закупуването на апартамент. Може да стане голям проблем, ако единият от двамата има повече средства за разлика от другия, както и ако единият партньoр принуждава другия да изтегли кредит.

Появата на дете

Връзката става още по-сериозна, когато започнат плановете за дете. Може един от двама ви да иска голямо семейство, но това означава и повече разходи. Когато започнете опитите за бебе, опитайте да си отделите някакви средства настрани, за да ви е по-лесно по-късно. Появата на бебето ще преобърне света ви и ще се наложи да се лишите от някои удоволствия, ако не си направите правилно сметката.

Ако очаквате детето скоро, купете най-необходимото за след раждането, след това постепенно набавете останалите неща. Може да ви подарят някои пособия и някои покупки да се окажат излишни.

Дори и да живеете с половинката си от години, никога не правете скандали за изразходвани средства за ненужни покупки, а по-скоро направете компромис и заедно помислете как това да не се случва за в бъдеще.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари