IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Модни диктатори: Вивиан Уестууд

29 октомври 2016 09 30

Кралицата на пънка

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Родена на 8 април, 1941 година, Дейм Вивиан Уестууд е английска бизнесдама и модна дизайнерка.

Тя е известна с това, че въвежда новата вълна и съвременния пънк в модата. Дизайнерката придобива слава с работата си в колекция за модна къща Malcolm McLaren.

Те смесват модата и музиката, за да оформят пънк сцената в Англия през 70-те години. По-късно тя отваря бутици в Лондон и след това разширява бизнеса в Европа и на други места по света.

Дизайнерката учи в Harrow School и по това време започва да работи във фабрика, успоредно е и детска учителка. По това време създава бижута и ги продава на Portobello Road.

През 1962 година среща Дерек Уестууд и двамата се женят през същата година, а самата тя създава сватбената си рокля. Година след това се ражда синът ѝ Бенджамин Уестууд.

По-късно Вивиан Уестууд се запознава с Малкълм Макларън и се премества с него в апартамент в Клапам. След като Макларън решава да отвори бутик, Вивиан напуска работата си като учител.

Този бутик, „Let it Rock“, често променя името си, но винаги е мястото, на което Вивиан е започнала да продава изделията под своята марка.

Дизайнерката създава облекла, които Макларън представял, пресъздавайки идеи и черпейки вдъхновение от фетишисти, колоездачи и проститутки. В този период Макларън става мениджър на музикалната пънк група Sex Pistols.

Вивиан Уестууд и Макларън стават още по-популярни и привличат вниманието, след като групата започва да носи техни дрехи. През 1967 година двойката се сдобива със син.

След това, Вивиан Уестууд се омъжва за Андреас Кронталер. Вивиан обича градинарството и никога не е обичала да чете вестници или да гледа телевизия.

Дизайнерката не само е вдъхновение за много други дизайнери, но и дава старт на кариерите на много от своите колеги.

Тя наема Патрик Кокс през 1984 година, за да създаде обувки за нейна колекция.

Резултатът е прототип на обувки с изключително високи токчета, подобни на тези, с които падна Наоми Кембъл по време на Седмица на модата в Париж през 1993 година.

Отделно от любовта към модата, дизайнерката е политически активист. Тя е давала изявления и е организирала кампании в подкрепа на своите политически възгледи.

Вивиан Уестууд представи тениски и бебешки дрехи със слогана „I am not a terrorist, please don`t arrest me.“ (Не съм терорист, моля ви, не ме арестувайте).

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари