IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

8 начина да заздравите косата си

6 май 2024 15 00

Какво съветват експертите, когато кичурите ви са отслабени

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Всеки иска силна и здрава коса. Повечето от нас обаче се сблъскват с щети в даден момент от живота си. От боядисване до топлинно оформяне, редица фактори могат да доведат до отслабени, не толкова блестящи кичури. Въпреки това, според експерти, има много начини за справяне с тези проблеми.

8 начина да заздравите косата си

1. Използвайте правилния шампоан

Измиването с шампоан е първата стъпка във всяка рутинна грижа за косата и е много важна. Наличието на добра рутинна грижа за косата е от ключово значение за силата ѝ. Използването на правилния шампоан за вашия тип и текстура на косата е първата стъпка към здравето и красотата. Изберете укрепващ кичурите продукт, ако изпитвате накъсване, изтъняване или увреждане. Ако страдате от сухота и накъсани краища, заложете на шампоан, който задържа влагата и осигурява защитна бариера.

2. Кондиционирайте косата си

Освен шампоан, вие най-вероятно ще искате също да инвестирате в балсам, подходящ за вашия тип коса и състоянието, в което се намира. Изберете продукт за осигуряване на повече влага, за да укрепите кичурите.

балсам за

Снимка: iStock

След като приключите с кондиционирането и изплакването, не забравяйте внимателно да изсушите косата си. Никога не трябва да търкате агресивно с кърпа, тъй като това може да причини накъсване и заплитане. Най-добре да изстискате излишната вода с микрофибърна кърпа, която е нежна към кичурите. Освен това помага за намаляване на къдренето и заплитането.

3. Опитайте лечебна процедура

Трябва да включите масло, серум или друго целево лечение за коса в рутината си. Обмислете процедури за възстановяване и укрепване на кичурите, като маска за коса, за да възстановите кератиновия протеин, който помага за укрепване на връзките в космите, разрушени от топлинното оформяне. Също така използвайте предварително лечение или масло върху скалпа преди измиване с шампоан и масажирайте продукта с помощта на масажор, за да стимулирате кръвообращението, насърчавайки растежа и здравината на косата.

4. Защитете косата си от топлина

Повечето от нас излагат косата си на топлинно оформяне по някакъв начин – от сешоар до маши. Имайки предвид това, важно е да използвате термозащитен продукт. След измиване с шампоан и балсам, нанесете топлинен протектор върху влажна коса. Той подсилва защитната бариера, за да предотврати начупване и накъсване.

увредена коса,

Снимка: iStock

Високата температура причинява увреждане на косата и кутикулата на косъма. Обаче, реалистично погледнато, невинаги топлинната защита е единствената стъпка за предпазване от щети. Тъй като топлинните протектори не блокират напълно топлината, опитайте се да поддържате инструментите за оформяне на косата на възможно най-ниската степен и се опитайте да избегнете задържането на топлината на едно място твърде дълго време, за да сведете до минимум щетите.

5. Избягвайте стегнатите прически

Елегантните кокове, плитките и опашките са прекрасни, но трябва да внимавате колко стегната е прическата ви. Избягвайте да ги правите твърде често, за да намалите накъсването и напрежението върху космените фоликули. Това ще помогне за предотвратяване на косопада, наречен тракционна алопеция, който може да се случи от повтарящи се стегнати прически.

6. Не спете с мокра коса

Може да е изкушаващо да вземете горещ душ или топла вана и след това да си легнете, но трябва да избягвате да правите това, ако косата ви е мокра. По това време кичурите са по-крехки и податливи на накъсване. Изсушете косата с микрофибърна кърпа, която не дърпа кичурите и е щадяща към тях. Също така е добре да спите на копринена калъфка, за да намалите триенето през нощта и така да защитите косата от увреждане и накъсване.

7. Хранете се с балансирана диета

коса, баня,

Снимка: iStock

Трихолозите подчертават важността на здравословната, балансирана диета. Необходими са подходящи хранителни вещества, за да процъфтява косата и останалата част от тялото ви. Здравословният режим на хранене с мазнини и протеини помага за насърчаване на растежа на косата. Най-важните хранителни вещества са витамин В, витамин D, цинк, биотин и желязо.

8. Помислете за добавки

Има налични добавки, специално пригодени да помогнат на косата ви да расте по-бързо и плътно. Важно е да запомните, че тези добавки могат да не действат на всеки по еднакъв начин, така че бъдете внимателни. Някои фризьори не препоръчват биотин, защото не е доказано, че помага при растежа на косата и може да промени вашите лабораторни резултати, като лабораторни изследвания на щитовидната жлеза, което води до фалшиви диагнози.

За още тенденции за красота последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари